Lubisz gofry, ale odchudzasz się? Te fit gofry zaskoczą Cię smakiem!
Tradycyjne gofry z bitą śmietaną to bomba kaloryczna, która niekorzystnie wpływa na zdrowie. Jeśli lubisz sięgać po ten smaczny deser, wypróbuj nasze zdrowsze propozycje.
Dowiedz się z kolejnych slajdów, z jakich produktów możesz przygotować domowe gofry. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Wytrawne gofry
Wytrawne gofry to idealna alternatywa dla osób, które nie lubią lub unikają słodyczy. Do przygotowania możesz użyć ulubionych warzyw, szynki, sera oraz ziół. Taki posiłek będzie dobry jako śniadanie lub przekąska.
Składniki:
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 ml wody gazowanej,
- 50 ml mleka,
- łyżka oleju,
- 50 g papryki czerwonej,
- 40 g szynki z piersi kurczaka,
- 20 g szczypiorku,
- 15 g sera mozzarella,
- ulubione zioła i przyprawy.
Przygotowanie:
Z mąki, jajka, proszku do pieczenia, wody, mleka i oleju przygotuj jednolite ciasto. Odstaw na 30 minut. W tym czasie pokrój drobno paprykę, szynkę, szczypiorek i mozzarellę. Dorzuć składniki do ciasta i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Tak przygotowanego gofra możesz podać z koperkiem oraz wędzonym łososiem.
Gofry wegańskie
Gofry wegańskie to smaczny deser, który nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. W składzie zamiast jajek znajdziesz dojrzałego banana, a mleko zostało zastąpione mlekiem roślinnym. Aquafaba, to woda, w której moczona jest ciecierzyca. Te wegańskie gofry są bardzo smaczne, jednak z powodu aquafaby mogą u niektórych osób powodować wzdęcia. Z tej porcji przygotujesz 4-5 gofrów.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- 250 ml mleka roślinnego,
- pół dojrzałego banana,
- pół łyżeczki soku z cytryny,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- pół szklanki aquafaby,
- łyżka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
Za pomocą miksera ubij aquafabę na sztywną pianę – zajmuje to ok. 7 minut. Następnie do miski dodaj łyżkę cukru i miksuj jeszcze 1,5 minuty. Po tym czasie dodaj resztę składników i miksuj na wolnych obrotach. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Gofry bezglutenowe
Gofry bezglutenowe od tradycyjnych różnią się przede wszystkim tym, że do ich produkcji używana jest mąka bez glutenu, m.in. kukurydziana, ryżowa, ziemniaczana, migdałowa lub kokosowa. W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki mąk bez zawartości glutenu. Z podanego przepisu przygotujesz 5 gofrów.
Składniki:
- 50 g mąki ziemniaczanej, 50 g mąki ryżowej, 50 g mąki kukurydzianej lub 150 g gotowej mieszanki,
- pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki oleju roślinnego,
- 2 jajka,
- 200 ml mleka,
- 50 ml wody gazowanej.
Przygotowanie:
Mąkę, olej, mleko, wodę, sól, sodę oraz żółtka dokładnie wymieszaj i odstaw na pół godziny. W tym czasie ubij białka z cukrem na sztywną masę. Delikatnie przekładaj pianę do pozostałego ciasta i mieszaj łyżką. Rozgrzej gofrownicę, nalej odpowiednią ilość ciasta i piecz ok. 3-5 minut.