Grzech to zjeść i grzech nie spróbować! Bezowe Grzeszki i inne słodkości pogrążą Twoje postanowienia o rzuceniu słodyczy. Tylko spójrzcie!

Tadeusz Kawka
Wszystkie pyszne cuda, jakie możecie obejrzeć na fotkach nie są, jak można mniemać dziełem artysty plastyka - cukiernika. Zaczęło się od bezy na urodziny córek. Pasja jaworznianki, Agnieszki Kosman przerodziła się w pomysł na sprzedaż witrynkową.
Wszystkie pyszne cuda, jakie możecie obejrzeć na fotkach nie są, jak można mniemać dziełem artysty plastyka - cukiernika. Zaczęło się od bezy na urodziny córek. Pasja jaworznianki, Agnieszki Kosman przerodziła się w pomysł na sprzedaż witrynkową. Agnieszka Kosman Bezowe Grzeszki
Bo grzeszyć jest słodko! Jeśli Twoim postanowieniem noworocznym było zaniechanie sięgania po słodkości, w starciu z Bezowymi Grzeszkami nie masz szans... Będziesz musiał zgrzeszyć! Zimowe smaki karmelowo-piernikowe z bananem, ptysie, makaroniki, tartaletki, owoce, beza i wariacje na temat malin i białej czekolady. Wystarczy tylko spojrzeć na fotki - oczy już jedzą! Uczta dla podniebienia i uczta od samego patrzenia. Dasz się namówić?

Jeśli Twoje noworoczne postanowienie brzmi: koniec ze słodyczami, nawet nie zaglądaj do galerii w tym tekście. Na sto procent zgrzeszysz! Skuszą Cię słodkie dzieła sztuki z Jaworznickiej Pracowni Cukierniczej Bezowe Grzeszki. Tutaj grzeszyć jest słodko.

Jak się zaczęło? Nie było gdzie zamówić bezy na urodziny córek

Zaczęło się od bezy na urodziny córek. Pasja jaworznianki, Agnieszki Kosman przerodziła się w pomysł na sprzedaż witrynkową.

Wszystkie pyszne cuda, jakie możecie obejrzeć na fotkach nie są, jak można mniemać dziełem artysty plastyka - cukiernika.

Autorka wypieków odżegnuje się od określania jej jako artystki, chociaż trudno tego nie czynić, spoglądając na efekt jej pracy. To po prostu jaworznianka, piękna kobieta z pasją do wypieków, która pewnego dnia stanęła przed koniecznością stworzenia bezy na urodziny córek.

- Od zawsze pasjonowało mnie gotowanie i spędzanie czasu w kuchni. Improwizacja i smakowanie dań to jest to, co uwielbiam najbardziej. Jednak pieczeniem zajmuję się dopiero od kilku lat - opowiada Agnieszka Kosman, założycielka Pracowni Cukierniczej Bezowe Grzeszki z Jaworzna. - Zaczęło się to z potrzeby zamówienia bezy na imprezę urodzinową córek. Z uwagi na brak takiej możliwości, postanowiłam sama ją upiec. I tak rozpoczęła się moja przygoda z wypiekami. Zostałam nadworną Cukierniczą w rodzinie i gronie znajomych - wspomina pani Agnieszka.

Do Bezowych Grzeszków namówiły ją przyjaciółki

Do oferowania swoich wypieków innym ludziom namówiły panią Agnieszkę jej przyjaciółki, Nina i Monika.

- One namówiły mnie do tego, abym wypieki zaczęła sprzedawać wśród znajomych. Oferowały je swoim klientkom, a później już klientkom klientek i tak fama poszła w miasto - mówi o początkach przygody ze słodkim biznesem Agnieszka Kosman. - Jestem samoukiem amatorem, ale do pieczenia podchodzę z pełną pasją i entuzjazmem - dodaje.

Po tym, jak fama „poszła w miasto", pani Agnieszka założyła Pracownię Cukierniczą Bezowe Grzeszki. Nie jest to cukiernia, ani sklep z ciastkami. Zamówień można dokonywać poprzez stronę internetową i telefonicznie. To sprzedaż witrynkowa, także na okazjonalne i indywidualne zamówienia.

Co znajdziemy w ofercie na liście grzeszków do spróbowania?

Oferta jaworznickiej pracowni cukierniczej wciąż ewoluuje i zawsze można tam znaleźć niepowtarzalne, sezonowe oferty smaków i wariacji kształtów słodkich pyszności. Od tortów, bez, ciastek, po monoporcje i sety musowe dostępne w różnych połączeniach smakowych. Rok 2022 kończył się na przykład prawdziwą wisienką na torcie... Paris Brest z solonym karmelem, waniliowym kremem patisierre i karmelizowanymi orzechami stanowił sylwestrową pokusę. Na co dzień znaleźć można w słodkim menu idealnie biały makaronik, przełożony kremem czekoladowo- truflowym. Są też makaroniki z mąki orzechowej z kremem kawowym, beziki makowo-kawowe z karmelizowanymi orzechami. Świątecznym aromatem pachniał Sernik Lotus o obłędnym ciasteczkowo-piernikowym smaku. Do tego polewa z kremu Lotus Biscoff czyniła z niego naprawdę zimowy rarytas.

Nowy Rok wystartował autorską tartą Lotus z bananem i czarną porzeczką

Zimowe smaki to także cynamon, jabłko, orzechy i solony karmel. Fanów owoców w cieście ucieszy na pewno połączenie mlecznej czekolady z pieczonym bananem a do tego brownie z chrupką. Trudno oprzeć się również wilgotnemu, pełnemu orzechów i skórki pomarańczowej oraz cynamonu ciastu marchewkowemu z kremem.

- W sprzedaży witrynowej wraz z nowym rokiem, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zamawiających, pojawiły się bezy, makaroniki, ptyśki z solonym karmelem i orzechami oraz nowe serniki zimowe: biała czekolada-malina, sernik pistacjowy, sernik z creme brulle oraz sernik waniliowo-czekoladowy. Rok rozpoczęłam autorską tartą Lotus z bananem i czarną porzeczką - wylicza autorka wypieków.

Inspiracje z podpatrywania mistrzów cukiernictwa

Klienci zamawiają wypieki pani Agnieszki na święta, uroczystości rodzinne, ważne w ich życiu daty.

- Aromat ciasteczek z żurawiną i rozmarynem oraz cytrusowych donatów, tarta cytrynowa, gdzie orzeźwiający smak cytryny łamie delikatna palona beza. Do tego pyszna aromatyczna kawa. Nic lepszego w niedzielny poranek nie może Was spotkać - zachwala wyroby Bezowych Grzeszków jedna z klientek. - Wszystko jest obłędne, nie tylko piękne, ale jaki ma smak! Nie spotkałam do tej pory w okolicach Jaworzna osoby, która z takim sercem i pasją robi to, co kocha - podkreśla Wioletta Rogowicz.

Pani Agnieszka inspiruje się podpatrywaniem mistrzów cukiernictwa, potem sama tworzy wariacje na temat tego, co udało się jej stamtąd wychwycić, tym, co ją zainteresowało.

- Podpatruję przez internet warsztat mistrzów cukiernictwa. Czasami jeżdżę na warsztaty i szkolenia. Sama wymyślam później z tego połączenia, wariacje smakowe - zdradza Kosman. - Każdy wypiek rodzi się z indywidualnego podejścia. Największym wyzwaniem do tej pory było przygotowanie Słodkiego Stołu na sto osób. Pracowałam nad tym prawie pięć dni - relacjonuje jaworznianka.

Namawiamy do grzechu, mus to monoporcja musowa

Ludzi bardzo często ciekawi, co co kryją w sobie poszczególne wypieki, na przykład babeczka musowa czy monoporcja cynamonowa. Monoporcje musowe wypiekane są w ograniczonej ilości i cieszą się dużym wzięciem wśród klientów. Tarty, ciasta, torty można zamawiać całe, ale także połówki czy dzielone na ćwierć porcji. Klienci zamawiają też stoły słodkości na wesela, komunie i imprezy tematyczne. Z okazji świąt czy rocznic szukają słodkich pudełek prezentowych, małych makaroników, bezy Pavlova i piętrowej. Jednym z ulubionych smaków klientów jest secik musowy, torcik z białą czekoladą i jagodą połączony z trzema monoporcjami mango-marakuja.

Nic, tylko grzeszyć!

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet