9 z 12
Czy piwo tuczy?
Duża butelka piwa (500ml) jasnego piwa to 245 kcal, natomiast ciemnego -250 kcal
Piwo zawiera maltozę, która powoduje że w organizmie wydziela się insulina, przestawiająca organizm w tryb odkładania tkanki tłuszczowej.
10 z 12
Czy chmiel jest konieczny?
Chmiel nie jest niezbędnym elementem produkcji piwa! Tak naprawdę jest on jedynie dodatkiem, który ma na celu poprawić jego smak.
11 z 12
Czym jest IBU?
IBU – jest jednostką określającą gorycz piwa. W typowym, europejskim lagerze wynosi ono ok. 25. Goryczka jest wyraźnie wyczuwalna gdy wskaźnik osiągnie 35. Gatunki takie jak IPA na ogół posiadają od 70 do 100 IBU. Górną granicą goryczy jest 120 IBU – osiągnęły ją niektóre odmiany piw typu Russian Imperial Stout lub IPA.