Jak jeść zdrowo i tanio? Jeśli wydaje ci się, że tych dwóch rzeczy nie da się pogodzić, sprawdź i wypróbuj nasze porady!
Planuj posiłki, uwzględnij to, co już masz
Nie jest tajemnicą, że planowanie jadłospisu z kilkudniowym wyprzedzeniem (np. na tydzień roboczy lub kalendarzowy) niesie za sobą wymierne korzyści: pozwala jeść zdrowiej i zaoszczędzić czas na zakupach i gotowaniu, a także wspiera niemarnowanie żywności.
Jeśli chcesz jeść zdrowiej i wydawać mniej pieniędzy, a przy okazji nie wyrzucać jedzenia, spróbuj zaplanować posiłki dla swojej rodziny na kilka dni do przodu i trzymać się rozpiski. Zanim zaczniesz, rozejrzyj się po kuchni: sprawdź, jakie produkty już masz i wymyśl potrawy, które pozwolą ci dokupić tylko to, co naprawdę niezbędne.
Skorzystaj z pomocy dietetyka
Tak, pomoc dietetyka kosztuje. To jednak dobry krok, jeśli nie masz pewności, czy samodzielnie uda ci się stworzyć dobry i zdrowy plan albo nie masz na to czasu, a zależy ci na zdrowym i tanim gotowaniu. Jednorazowe przygotowanie jadłospisu, który pomoże ci realizować twoje cele to wydatek około 100-150 złotych, a coraz więcej dietetyków oferuje także gotowe jadłospisy za kilkadziesiąt złotych, które nauczą cię gotować zdrowo, tanio i bez resztek. Potraktuj to jako inwestycję, która zwróci się – również w postaci lepszego samopoczucia.
Rób zakupy z listą i nie na głodno
Banał, o którym wielu z nas wciąż zapomina. Najprostszym sposobem, by w naszej kuchni nie znalazły się produkty, których właściwie nie potrzebujemy i nie wiemy, co z nimi zrobić, jest odpowiednie przygotowanie się do zakupów. Jeśli do sklepu spożywczego pójdziesz z listą, a do koszyka będziesz wrzucać tylko umieszczone na niej rzeczy, znacząco zwiększysz swoje szanse na zdrowe i tanie odżywianie. Pamiętaj też, by nie iść na zakupy z pustym żołądkiem – głodni, kupujemy więcej i nieracjonalnie.