Jak naturalnie podwyższyć poziom progesteronu? Wprowadź te produkty do swojej diety
Przez niski progesteron masz problemy hormonalne lub utrudnione zajście w ciążę? Sprawdź, które produkty naturalnie podwyższają poziom progesteronu w organizmie.
Orzechy, pestki i nasiona
Orzechy i nasiona stanowią znakomite źródło witaminy E, która nie bez powodu nazywana jest witaminą młodości i płodności. Związek ten wpływa na regulację hormonalną, a także utrzymuje na prawidłowym poziomie estrogen i progesteron. Dodatkowo orzechy, pestki i nasiona obfitują w magnez, który powoduje relaksację mięśni macicy i w łagodny sposób obniża zbyt wysoki poziom estrogenów.
Siemię lniane
Siemię lniane jest znakomitym źródłem fitoestrogenów, czyli roślinnych substancji o zbliżonej budowie do estrogenów. Dzięki temu wpływa pozytywnie na budowę błony śluzowej macicy oraz zwiększa ilość i poprawia jakość śluzu szyjkowego. Dodatkowo picie siemienia lnianego, czyli tzw. glutka lnianego, może zwiększyć wydzielanie progesteronu – taki napar należy pić w drugiej połowie cyklu miesiączkowego.
Zielone warzywa liściaste
Zielone warzywa liściaste stanowią skarbnicę witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, czyli naturalnego barwnika roślinnego. Związek ten reguluje poziom hormonów, a także działa jak silny antyoksydant, czyli chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się – również komórki jajowej. Dodatkowo zielone warzywa liściaste obfitują w witaminę C oraz witaminę B6, które regulują stężenie hormonów płciowych w organizmie.