Pamiętaj, żeby nie odkładać czyszczenia butów z soli na później, bowiem należy jak najszybciej zająć się plamami.
Zapobieganie
Największym sprzymierzeńcem walki z zaciekami solnymi na butach jest zapobieganie, czyli impregnacja butów. Pasty natłuszczające, polerowanie oraz impregnacja doskonale zabezpieczą przed śniegiem, mrozem, wilgocią i wnikaniem soli w materiał. Warto zająć się tym przed zimą, a później powtarzać ten proces przynajmniej raz na miesiąc. Jeżeli jednak zima cię zaskoczyła, a ty nie masz odpowiednich produktów do zabezpieczenia butów, możesz użyć zwykłej wazeliny lub tłustego kremu.
Ważne zasady:
- pastuj buty tak często jak zaleca do tego producent,
- czyść buty za każdym razem, jak się pobrudzą (szybkie usunięcie soli spowoduje, że nie zdąży ona wniknąć w strukturę materiału),
- nie susz butów przy kaloryferze.
Skórka od chleba
Kilkudniowy chleb świetnie sprawdzi się przy usuwaniu soli z butów. Jest to najmniej inwazyjny sposób. Ważne, aby chleb nie był zbyt czerstwy. Plamy z soli pocieraj wewnętrzną stroną skórki chleba, dzięki swoim właściwościom wchłaniającym szybko pozbędziesz się jej z butów.
Mleko
Polej szmatkę lub wacik ciepłym mlekiem i pocieraj ślady po soli na butach. Rób to, aż nie znikną plamy. Następnie przetrzyj obuwie ciepłą wodą w celu pozbycia się resztek mleka. Po ich wyschnięciu wypastuj je odpowiednimi preparatami do tego przeznaczonymi.