Zapach skórki
Skórka i liście mandarynek zawierają limonen – olejek eteryczny nadający im charakterystyczny zapach.
Dojrzałe mandarynki mają intensywny cytrusowy zapach. Skórka starych lub cierpkich owoców jest zazwyczaj bezzapachowa.
Rozmiar owocu
Wybierając mandarynki powinniśmy kierować się również ich rozmiarem. Duże oraz owalne mandarynki zazwyczaj są kwaśne. Najsłodsze mandarynki są małych rozmiarów (klementynki).
Warto także pamiętać, że słodkie mandarynki powinny być stosunkowo ciężkie. Jeśli mandarynka jest lekka, może to oznaczać małą ilość soku owocowego oraz mniej intensywny smak.
Odmana mandarynek
Smak owocu zależy również od jego odmiany.
Satsuma – rodzaj bezpestkowych mandarynek, łatwych do obierania. Ich smak porównywalny jest do pomarańczy.
Tangelo – powstały ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem. Mają charakterystyczne zwężenie na czubku (przypominają bombkę). Mają orzeźwiający smak i bardzo luźną, lecz grubą skórkę.
Klementynki – powstały z połączenia gorzkiej pomarańczy i mandarynek. Mają słodki oraz lekko kwaśny miąższ i małą liczbę pestek. Klementynki są najmniejszymi mandarynkami dostępnymi na rynku.
Pochodzenie
Mandarynki uprawiane w Turcji mają dość cierpki smak i dużą ilość pestek (rodzaj tangelo), natomiast marokańskie oraz hiszpańskie – są bardzo soczyste, słodkie i prawie bezpestkowe.