Jak wybrać słodkie mandarynki?
Mandarynki to znakomity dodatek do ciast i deserów. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie te najsłodsze.
Kolor skórki
Głównym kryterium wyboru słodkich mandarynek jest kolor jej skórki. Słodkie mandarynki powinny mieć bardzo intensywny pomarańczowy kolor.
Żółte, zielone lub jasnopomarańczowe mandarynki mogą być niedojrzałe, a ich smak cierpki.
Grubość skórki
Przy wyborze mandarynek należy zwrócić uwagę na grubość i jędrność skórki.
Miękka i lekko odstająca od owocu skórka jest oznaką soczystości i słodkiego smaku. Warto pamiętać, że nie może być ona zbyt cienka i przylegająca, ponieważ może to oznaczać małą ilość soku owocowego i cierpki smak.
Miejsce po gałązce
Przed zakupem mandarynek warto również sprawdzić kolor miejsca po gałązce, ponieważ odzwierciedla on czas, jaki minął od zerwania owocu.
Jeśli to miejsce jest brązowe, zdrewniałe i twarde oznacza to, że owoc po zerwaniu przechowywany był bardzo długo. Taka mandarynka może być gorzka, a miąższ pozbawiony znacznej ilości soku.
Słodkie mandarynki zazwyczaj mają białe i miękkie miejsce po gałązce.