Jak wybrać słodkie mandarynki bez pestek? Wykorzystaj wskazówki, które pomogą odróżnić słodkie i soczyste owoce od kwaśnych

Agata Siemiaszko
Mandarynki to znakomity dodatek do ciast i deserów. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie te najsłodsze.
Mandarynki to znakomity dodatek do ciast i deserów. Warto wiedzieć, jak wybrać w sklepie te najsłodsze. Kelly Bryto/Unsplash.com
Mandarynki to owoce o dużej zawartości witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Owoce te mają ponadto niski indeks glikemiczny i mogą wspierać odchudzanie. Jednak warto wiedzieć, że ich smak zależy od odmiany, kraju pochodzenia oraz zawartości soku owocowego. Podpowiadamy, czym kierować się podczas zakupu mandarynek.

Spis treści

Po czym poznać, że mandarynki są słodkie?

Należy pamiętać, aby przed spożyciem mandarynek dokładnie umyć skórkę, ponieważ na jej powierzchni znajdują się znaczne ilości substancji konserwujących, użytych w celu zapobiegania powstawania pleśni podczas transportu. W galerii podpowiadamy, po jak odróżnić słodkie mandarynki od tych kwaśnych.

Zajrzyj do galerii i sprawdź, jak wybrać słodkie mandarynki

Właściwości zdrowotne mandarynek

Mandarynki (Citrus reticulata), podobnie jak większość owoców cytrusowych najchętniej spożywane są w okresie jesienno-zimowym.

Najsmaczniejszą częścią jadalną mandarynki jest miąższ, jednak zastosowanie znajdują również liście i skórki. W liściach są znaczne ilości limonenu – substancji eterycznej wykorzystywanej do produkcji olejków eterycznych.

Sprawdź również: Kto nie powinien jeść mandarynek? Przy tych schorzeniach należy ich unikać

Jedna mandarynka bez skórki waży ok. 60 g i zawiera ok. 45 kcal. Dodatkowo ten owoc jest źródłem 0,81 g białka oraz 13,34 g węglowodanów. Mimo sporej zawartości cukru (10,58 g na 100 g) ich indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu osoby z cukrzycą mogą bezpiecznie spożywać umiarkowane ilości tego owocu.

Zobacz też: Kupujesz mandarynki, pomarańcze, cytryny na święta? Zrób to zanim je zjesz lub użyjesz do ciasta. Inaczej mogą ci zaszkodzić

W mandarynkach zawarte są spore ilości witaminy C (26,7 mg na 100 g), która jest silnym antyoksydantem i chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Dzięki witaminie C spożywanie mandarynek dodatkowo korzystnie wpływa na stan skóry, wyrównuje jej koloryt oraz zmniejsza widoczność przebarwień.

Natomiast kwas foliowy (16 ug na 100 g owocu) normalizuje stężenie homocysteiny, czyli aminokwasu odpowiadającego za powstawanie stanu zapalnego w tkance mózgu. Spożywanie mandarynek zmniejsza jego stężenie, a tym samym obniża ryzyko wystąpienia udaru mózgu.

Dowiedz się więcej: Jak przygotować nalewkę mandarynkową? Sprawdź prosty przepis

Czy wiesz, jakie właściwości mają mandarynki?

Czy wiesz, jakie właściwości mają mandarynki?

Mandarynki są dobrym źródłem witaminy C, która jako silny antyoksydant chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Owoce te maja niski indeks glikemiczny i mogą wsp...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Brednie. NIE WIESZ W TO!
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet