1 z 10
Jakie zapasy zrobić na kwarantannę?...

Jakie zapasy zrobić na kwarantannę?

Czy jesteś gotowa albo gotowy na pozostanie w domu przez 2 tygodnie albo przez miesiąc? Konieczność odbycia kwarantanny domowej może spotkać każdego, a decyzje często zapadają z dnia na dzień. Masz zapasy czy będziesz gorączkowo poszukiwać kogoś, kto zrobi zakupy dla ciebie? Fundacja GOTOWI.ORG przygotowała poradnik - jak zrobić zapasy na kwarantannę domową wraz z listą produktów na 30 dni.

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE


2 z 10
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

Zakupy zrobiliśmy i co dalej? Segregujemy, myjemy, przesypujemy, obieramy, mrozimy, żeby odpowiednio przechować i niczego nie zmarnować. My robimy tak:

1. Mięso i wędliny mrozimy porcjowane, w opisanych torebkach – zamrażarka bez prądu będzie trzymać ujemną temperaturę przez 48 godzin, a przez kolejne 2 dni około zera. Do całkowitego rozmrożenia mięsa upłyną kolejne długie godziny, a to dość czasu, żeby zawartość zamrażarki przetworzyć, jeśli nadal nie będzie prądu.

2. Warzywa – ziemniaki, buraki, włoszczyznę, cebulę, białą i czerwoną kapustę trzymamy w skrzynkach, w suchym i zacienionym miejscu. Do skrzynek wrzuciliśmy kilka jabłek, wyciągają wilgoć. Kapustę kiszoną i ogórki kwaszone trzymamy w domku narzędziowym, ale Twój balkon, do mrozów, też będzie dobry. Dodatkowo część włoszczyzny po obraniu i umyciu podzieliliśmy na gotowe porcje rosołowe i wrzuciliśmy do zamrażarki. Jedną część buraków po ugotowaniu zawekowaliśmy, a z drugiej po dodaniu chrzanu zrobiliśmy ćwikłę do słoików. Warkocze czosnku wieszamy w kuchni. Chrzan od rolników, w słoiku, fasola i groch w puszkach trafiają na półki. Obok stawiamy dużą ilość sosów pomidorowych w słoikach, puszkach i butelkach. W osobnych słojach mamy suszone grzyby – zawsze dodajemy trochę ryżu, który wyciąga wilgoć i grzyby nie pleśnieją. W kartonowych pudełkach trzymamy orzechy włoskie.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

3 z 10
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

3. Owoce – przede wszystkim mamy przetworzone w postaci konfitur, dżemów i soków. Te kupione w puszkach, egzotyczne, stawiamy obok, na półkach. Rodzime jabłka są naszym codziennym źródłem witamin, dlatego w domku narzędziowym ułożyliśmy je do trzech dużych skrzynek. Ty możesz to zrobić na balkonie, tylko okryj je z wierzchu, to nie zmarzną. Używamy też sporo cytryn. Żeby się nie popsuły i służyły nam przez wiele miesięcy obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, wrzucamy do słoików i obficie przesypujemy cukrem.
4. Przyprawy, dodatki – my używamy tylko naturalnych, suszonych ziół, soli, pieprzu – trzymamy je w wielkim, zakręcanym słoju. W drugim mamy suche drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, galaretki, żelatynę, kiśle. Zamykane, plastikowe pojemniki też będą odpowiednie. Osobno stawiamy majonez i musztardę. Jajka – ok. 20 sztuk mamy zawsze w lodówce. Kolejne kilkadziesiąt trzymamy w starej brytfannie, całkowicie zanurzone w soli – utrzymują świeżość przez kilka miesięcy, sprawdziliśmy. Olej i oliwę trzymamy zawsze w zacienionym miejscu, żeby się nie popsuły.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

4 z 10
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

5. Art. sypkie – mąkę kupujemy w 5 kg opakowaniach i szczelnie owijamy folią, przed gryzoniami. Jest jej sporo, ale nie da się zamrozić chleba na 30 dni dla całej rodziny. A mając suche drożdże i mąkę sami upieczemy świeży chleb. Albo dodamy jajka i zrobimy makaron. Mamy sporo miejsca, dlatego ryż, kasze czy makarony pozostawiamy w oryginalnych opakowaniach i wkładamy do zamykanych pojemników plastikowych. Ale dobrym sposobem jest wyjęcie torebek np. z kaszą czy ryżem i przepakowanie ich. Można zaoszczędzić sporo miejsca. Myszy nie jedzą cukru! Dlatego trzymamy go w różnych miejscach. Obowiązkowym punktem naszych zapasów są kaszki mleczno-owocowe dla niemowląt – w sytuacji krytycznej zalewamy ciepłą wodą i w mig mamy gotowe i pożywne jedzenie.
6. Konserwy mięsne i rybne – w słoikach i puszkach, zarówno ryby jak i mięsiwa, są ważnym elementem naszych zapasów, bo je po prostu lubimy. Wrzucamy je tam gdzie jest jeszcze miejsce – fabrycznie zakonserwowane raczej nie będą narażone na zepsucie.



Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Zobacz również

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Od ślubu do rozwodu w ekspresowym tempie. Historie polskich celebrytów

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes