Tortilla z grillowanymi warzywami
Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody.
Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!
Kulki ryżowe z ziołami i serem
Składniki: 1 szklanka ryżu, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, natka szczypiorku, gałązka rozmarynu, 100 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, ząbek czosnku oraz bułka tarta, mąka, jajko.
Przygotowanie: Ryż ugotuj w 2 szklankach osolonej wody (powinno być dwa razy więcej wody od ryżu). Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie już miękki, dodaj posiekane zioła, bułkę tartą i ser. Z masy lep kulki, panieruj je w jajku, mące i bułce. Smaż na oleju aż będą rumiane.
Kruche krakersy serowe
Składniki: 100 g startego żółtego sera, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni
Przygotowanie: Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj małe krakersy, np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni.
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto: 400 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany
Kruszonka: 200 g mąki, 120 g masła, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego plus 600g truskawek
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątną formę. Podpiecz je w piekarniku o temperaturze 180 stopni (15 –20 minut). W międzyczasie przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Wyłóż na górę pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min do piekarnika.