5/10
Tortilla z grillowanymi warzywami...
fot. archiwum Polska Press

Tortilla z grillowanymi warzywami

Ciasto: 2 szklanki mąki, 3-4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka soli, 100-120 ml ciepłej wody.

Farsz: 1 bakłażan, 1 cukinia, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 ząbki czosnku, świeży tymianek, oliwa z oliwek.
Przygotowanie: Mąkę wymieszaj z solą, dodaj wodę i oliwę, ciasto wyrabiaj aż stanie się elastyczne, im dłużej będziesz wyrabiać ciasto, tym będzie miało w sobie więcej pęcherzyków powietrza, czyli będzie lżejsze, więc warto się potrudzić. Ciasto podziel na 4-6 porcji. Każdą z nich wałkuj na cienki placek, a następnie podpiekaj na patelni bez tłuszczu około 40 sekund z każdej strony. Warzywa pokrój w cienkie plastry, grilluj na patelni, a następnie przełóż do naczynia, posyp tymiankiem, posiekanym czosnkiem, oliwą, dodaj też sól i pieprz, odstaw na min. 15 minut. Warzywa kładź na tortilli (możesz też dodać sery, np. mozarellę albo fetę) i zwijaj tak, aby farsz nie wyciekał. Całość zawiń w folię i w drogę!

6/10
Kulki ryżowe z ziołami i serem...
fot. archiwum Polska Press

Kulki ryżowe z ziołami i serem

Składniki: 1 szklanka ryżu, 2 łyżki bułki tartej, natka pietruszki, natka szczypiorku, gałązka rozmarynu, 100 g tartego żółtego sera, sól, pieprz, ząbek czosnku oraz bułka tarta, mąka, jajko.

Przygotowanie: Ryż ugotuj w 2 szklankach osolonej wody (powinno być dwa razy więcej wody od ryżu). Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie już miękki, dodaj posiekane zioła, bułkę tartą i ser. Z masy lep kulki, panieruj je w jajku, mące i bułce. Smaż na oleju aż będą rumiane.

7/10
Kruche krakersy serowe...
fot. archiwum Polska Press

Kruche krakersy serowe

Składniki: 100 g startego żółtego sera, 100 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 żółtko, ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni

Przygotowanie: Wszystkie składniki (masło, mąkę, ser, żółtko) wymieszaj ze sobą. Ciasto zwiń w kulkę i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkuj je, wykrawaj małe krakersy, np. w formie okręgów i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 20 min do piekarnika o temperaturze 190 stopni.

8/10
Ciasto z owocami i kruszonką...
fot. archiwum Polska Press

Ciasto z owocami i kruszonką

Ciasto: 400 g mąki, 150 g masła, 100 g cukru pudru, 3 żółtka, 1 łyżka śmietany

Kruszonka: 200 g mąki, 120 g masła, 100 g cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego plus 600g truskawek
Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wymieszaj, zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na pół godziny. Następnie wyłóż ciastem prostokątną formę. Podpiecz je w piekarniku o temperaturze 180 stopni (15 –20 minut). W międzyczasie przygotuj kruszonkę: masło roztop i wymieszaj je z mąką i cukrem. Wyłóż na górę pokrojone truskawki, pokryj je kruszonką wstaw na 40 min do piekarnika.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Długa sukienka na wesele to wybór szykowny i elegancki. Jaką wybrać? Modne propozycje

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Oni mają polskie korzenie! Amerykańscy celebryci powiązani z Polską

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Idziesz na wesele? W tej sukience zrobisz na wszystkich wrażenie!

Zobacz również

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Niezwykły lot z Warszawy do Krakowa. Kapitan oświadczył się na pokładzie samolotu

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”

Aż trudno uwierzyć, że to ona! Tak przed laty wyglądała „Królowa życia”