Lato to czas w którym możemy eksperymentować kuliarnie. Do wyboru mamy wiele pysznych warzyw i owoców. Sprawdźcie nasze przepisy kuliarne na łatwe potrawy!
Krem ze szparagów
Składniki: 500 g zielonych szparagów, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki, 5 łyżek płatków parmezanu, oliwa z oliwek, bazylia
Przygotowanie: Jeśli szparagi mają grube, twarde końce, odetnij je lub obierz. Gotuj je związane sznurkiem, „na stojąco” tak, by czubki wystawały nad powierzchnię wody. Miękkie szparagi pokrój, za pomocą blendera wymieszaj bulion ze śmietanką, 2 łyżkami parmezanu, bazylią i szparagami. Zupę podawaj z płatkami parmezanu i kilkoma kroplami oliwy.
Szparagi z jajkiem w koszulce
Składniki: 10 szparagów (zielone lub białe), 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej, 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka masła
Przygotowanie: Szparagi ugotuj w osolonej wodzie. Owiń każdy w kawałek szynki. Do szklanki włóż kawałek folii przezroczystej (brzegi wystają poza naczynie). Do folii rozbij jajko. Końcówki zwiąż tak, by jajko nie wyciekło. Takie „pakunki” włóż do wrzątku na 3–4 minuty. Po tym czasie rozwiń folię. Szparagi przysmażaj na maśle, podawaj z jajkami w koszulkach.
Sałatka z zielonych szparagów z orzeszkami pinii
Składniki: 50 g orzeszków pinii, 50 g parmezanu, pęczek zielonych szparagów, oliwa z oliwek, cytryna
Przygotowanie: Orzeszki wrzuć na patelnię bez tłuszczu na 1, 2 minuty. Od szparagów odetnij grube końce, pokrój je w cieniuteńkie paski. Zagotuj wodę, wrzuć szparagi dosłownie na pół minuty, po tym czasie odsącz je, przelej zimną wodą. Wymieszaj w misce z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i świeżo startym parmezanem.
Minipizza na cieście francuskim
Składniki: 100g pieczarek, 4 pomidory, 2 kulki sera mozzarella , 1 grillowana pierś z kurczaka, 50g koncentratu pomidorowego, 1 papryka, 1 cukinia, świeży tymianek, oliwa z oliwek, garść oliwek, sól, pieprz
Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj i pokrój w plasterki. Pokrój też mozzarellę i kurczaka. Ciasto francuskie rozwiń, zawiń brzegi, aby składniki „nie uciekły”. Ciasto podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez około 10. (pamiętaj aby ciasto „podziurawić” widelcem). Podpieczony spód wysmaruj koncentratem, posyp świeżym tymiankiem, następnie układaj kawałki kurczaka, warzywa, na wierzchu ułóż ser, posyp odrobiną soli i pieprzu, polej oliwą.
Zapiekaj około 20–25 min w temperaturze 180 stopni.