Rozpuszczalność w wodzie
Jakość miodu można w bardzo prosty sposób sprawdzić za pomocą testu rozpuszczalności w wodzie. W tym celu należy przygotować szklankę z chłodną wodą i wlać do niej miód prosto ze słoika.
Prawdziwy, naturalny miód będzie się lał nieprzerwanym strumieniem i „ciężko” osiądzie na dnie szklanki. Ten fałszywy zaś, natychmiast zacznie rozpuszczać się w wodzie, a jego strumień będzie niejednolity.
Twardość miodu
Niektórzy uważają, że to twarde miody są właśnie tymi wątpliwej jakości. Nic bardziej mylnego! Nieapetyczna konsystencja, która jest skutkiem pożądanego procesu krystalizacji, zwykle świadczy o dobrym produkcie. Większość z nas ma błędne przeświadczenie, że prawdziwy miód powinien być lejący, gładki i o złocistym kolorze. To zaś sprytnie wykorzystują producenci, serwując nam na sklepowych półkach podróbki pozbawione cennych właściwości.
Zaufana pasieka
Najlepszym rozwiązaniem, które daje nam niemal 100 proc. pewności co do klasy produktu, jest znalezienie zaufanej pasieki. Najwyższej jakości miody pozyskiwane są przez pasjonatów pszczelarstwa na nieskażonych i naturalnych terenach. Warto wiedzieć, że miody tradycyjne rejestrowane są przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Inną metodą fałszowania miodów jest podawanie pszczołom cukru.