Czy miód jest zdrowy?
Miód to wyjątkowo zdrowy, naturalny produkt, jednak jeśli sięgniemy po jego sztuczne odpowiedniki, nie zyskamy na tym nic, oprócz zbędnych kalorii.
Etykieta produktu
Szukając dobrego miodu, w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na etykietę na słoiku. Jeżeli kraj produkcji oznaczony jest jako „poza UE” lub „UE i poza UE” należy go bezwzględnie odrzucić. Dlaczego? Tego typu produkty w zdecydowanej większości pochodzą z Chin i są tzw. wyrobami miodopodobnymi, które mogą uczulać przez obecność w nich preparatów przeciwko rozwojowi bakterii. Mieszane miody mają zaś następujące napisy:
– mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich UE;
– mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich UE i spoza UE.
Jeżeli zależy nam na prawdziwym miodzie, powinniśmy odrzucić również tak oznakowane produkty. Dobrze, jeśli na etykiecie – zamiast nazwy firmy – widnieje nazwisko i adres pszczelarza.
Krystalizacja
Wbrew pozorom dobrej jakości, tradycyjny miód wygląda o wiele gorzej od tego sztucznego. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku procesu krystalizacji na powierzchni miodu oraz na ściankach słoika osadzają się kryształki przypominające kożuch lub pianę. W rzeczywistości są to pyłki, drobinki wosku i pierzgi, czyli wszystkie najcenniejsze produkty z ula.
Fałszywy miód ma zawsze jednolitą i apetycznie wyglądającą konsystencję. Warto też zwrócić uwagę na nakrętkę opakowania z miodem – jeżeli jest ona wypukła, oznacza to, że miód jest sfermentowany.
Zapach i smak
„Dobry miód łaskocze gardło i zapiera dech” – tak mawiają pszczelarze i jest to jednocześnie dobra wskazówka podczas poszukiwań naturalnego produktu. Jeżeli więc podczas degustacji miodu nie czuć na języku lekkiego szczypania (jest to szczególnie odczuwalne w przypadku miodu gryczanego) to można przypuszczać, że mamy do czynienia z podróbką. Smak kwaskowy sugeruje, że dodano substancji aromatyzującej lub produkt jest sfermentowany. Z kolei karmelowy posmak świadczy o przegrzaniu miodu.
Dobrej jakości miód ma wyczuwalny, naturalny aromat. Zwykle daje się go wyczuć nawet, jeśli jest delikatny. Znawcy porównują go do zapachu przypominającego połączenie wosku, pasieki oraz drewna.