Klopsiki Astrid Lindgren
Składniki:
1/2 kg mielonej wołowiny
3 kromki białego chleba bez skórki
1 łyżeczka soli
100 ml mleka
1 jajko
1 łyżka sosu Worcestershire
odrobina ostrej musztardy, np. szwedzkiej lub angielskiej
1 pęczek drobno posiekanej dymki
masło i olej słonecznikowy do smażenia
Sos skański:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
400 ml bulionu wołowego
100 ml śmietanki (36% lub 22%)
sól w płatkach i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Chleb zalej mlekiem i odstaw na kilka minut do nasiąknięcia. Odlej nadmiar mleka.
2. Sól wgnieć w mięso mielone. Następnie połącz mięso z namoczonym chlebem, jajkiem, pieprzem, sosem Worcestershire i musztardą. Na koniec wmieszaj posiekaną dymkę.
3. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
4. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzechów włoskich i smaż na średnio rozgrzanej patelni na mieszance masła i oleju słonecznikowego, aż się ładnie zarumienią. Gotowe odkładaj na talerz.
5. Rozpuść masło w garnku i dodaj mąkę. Mieszaj, aż mąka nabierze złocistobrązowego koloru. Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj bulion, do uzyskania gładkiego sosu. Gotuj przez dziesięć minut, aby pozbyć się mącznego posmaku. Wmieszaj śmietankę i dopraw solą i pieprzem.
6. Przełóż klopsiki do sosu i zostaw do podgrzania.
7. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze, z masłem, gotowanymi ziemniakami i konfiturą z borówki czerwonej.
Sycący koktajl śniadaniowy Marilyn Monroe
Przepis dla 2 osób
Składniki:
200 ml mleka
100 ml jogurtu
200 ml mrożonych owoców jagodowych (np. malin, truskawek, owoców leśnych)
1/2 banana
4 łyżki płatków owsianych
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze i rozkoszuj się koktajlem.
Od prawej: Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès promują książkę „Nienasycone”.