Na Dzień Kobiet wypróbuj wyjątkowe przepisy niezwykłych kobiet. Czekolada Fridy Kahlo czy kurczak Sophii Loren? Wybierz sama

Anna Daniluk
Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Sophia Loren. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką, żeby przejść do przepisów
Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Sophia Loren. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką, żeby przejść do przepisów materiały prasowe Wydawnictwa Dwie Siostry
Książka kulinarna „Nienasycone” oddaje hołd czternastu niezwykłym kobietom oraz snuje fantazje o ulubionych przez nie potrawach. Wśród wyjątkowych postaci znajdziemy tu między innymi Marię Antoninę, Jane Austen i Coco Chanel. Mamy wyjątkowe przepisy z książki, inspirowanej wybitnymi kobietami! Który z nich wypróbujesz na Dzień Kobiet?

Spis treści

Niezwykła książka kulinarna o niezwykłych kobietach

Autorki książki „Nienasycone” - Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès - to dwie przyjaciółki, zafascynowane historią sztuki, kulinariami i opowieściami dotyczącymi niezwykłych kobiet. Na tle innych książek kulinarnych publikację Wydawnictwa Dwie Siostry wyróżnia fakt, że autorki wcielają się w postacie, których przepisy prezentują. Poprzez odpowiednie stroje z danej epoki, makijaż lub charakterystyczny atrybut związany z daną postacią w czasie sesji zdjęciowej przez kilka minut czuły, że nimi się stają.

Podczas przygotowań materiałów do książki poznawały biografie wybranych kobiet i starały się odtwarzać wybrane potrawy, które te mogły jeść w konkretnym czasie i miejscu. Dania zostały także osadzone w estetyce nawiązującej do danej epoki. Przy tym nawiązywały do najsłynniejszych portretów przedstawiających ich bohaterki.

„Możliwe, że pomysł wcielania się w słynne kobiety to czyste wariactwo. Same wielokrotnie miałyśmy takie wrażenie, ale w pracy często towarzyszyły nam też radość i ekscytacja” – piszą autorki książki.

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera

„Nienasycone” – przepisy pobudzające wyobraźnię

Marianne Pfeffer Gjengedal przeobraziła się we Fridę Kahlo. Słynna, meksykańska malarka została przedstawiona przez pryzmat kolorowych, słodkich dań. W rozdziale „Radość życia, namiętność i surrealizm” znajdujemy przepisy między innymi na likier rodzynkowy, ciasteczka meksykańskie z dodatkiem cynamonu i chili oraz gorącą czekoladę z przyprawami (przepis w galerii).

Wyjątkowe przepisy wyjątkowych kobiet. Zobacz, jak przyrządzić ptysie Coco Chanel czy czekoladę Fridy Kahlo:

Austriacką księżniczkę Marię Antoninę przedstawiono w książce w estetyce pasteli i pudrowego różu, który przeniesiono na wyrafinowane torty, ozdobione żywymi kwiatami. W tych przepisach widać rokokowy przepych.

W przypadku przepisów popularnej pisarki Jane Austen zauważamy dania pochodzące z oryginalnych angielskich książek kucharskich. Przez kolejne dekady przepisy były uwspółcześniane i dostosowywane do podniebienia zmieniającego się społeczeństwa. Na przykład zapiekanka pasterska to danie, które można odtworzyć we własnej kuchni z resztek jagnięciny. Jednym z ciekawszych dań proponowanych w stylu autorki „Rozważnej i romantycznej" są pieczone karczochy z miętą lub wytrawne babeczki.

„Nienasycone” – kuchnia włoska Sophii Loren

„Nienasycone” zebrały aż 99 przepisów, które można podawać na śniadanie, obiad, kolację lub rodzinny podwieczorek. Każdy z nich działa na zmysły poprzez atrakcyjnie wyeksponowane składniki potraw. Niektóre wyglądają jak namalowana na płótnie martwa natura lub w przypadku Sophii Loren czy Marilyn Monroe - niczym kadr wyjęty z hollywoodzkiego filmu. Sophię Loren pokazano poprzez tradycyjną kuchnię włoską. Korzystając z rozdziału „Oscarowa aktorka i miłośniczka dobrej kuchni” możemy przyrządzić:

  • makaron z sosem serowym,
  • spaghetti à la trapanese,
  • pizzę parmeńską,
  • kurczaka cacciatore.

Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii z przepisami, inspirowanymi znanymi kobietami

Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Sophia Loren. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką, żeby przejść do przepisów

Na Dzień Kobiet wypróbuj wyjątkowe przepisy niezwykłych kobi...

Ptysie i nugat Coco Chanel

Natomiast znana projektantka Coco Chanel, która wprowadziła kobietom spodnie na salony i przekonała świat mody do małej czarnej, pokazana została przez stylowe, eleganckie przekąski. Słodki migdałowy nugat, chrupiące dachówki orzechowe i ptysie z bitą śmietaną to tylko niektóre z nich. Ich kolorystyka jest minimalistyczna (w czerni i bieli) tak jak proponowane przez nią ubrania.

Astrid Lindgren, znakomita autorka książek dla dzieci, „osadzona” została w jasnych barwach zieleni, błękitu, żółtego i pomarańczowego. Dania jej przypisane to frykasy skierowane dla najmłodszych:

  • naleśniki dla małej rodziny,
  • pierniczki,
  • bułeczki semlor,
  • zupa jagodowa,
  • szwedzkie klopsiki.

Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Dwie Siostry.

Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria do pieczenia!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet