Spis treści
Niezwykła książka kulinarna o niezwykłych kobietach
Autorki książki „Nienasycone” - Marianne Pfeffer Gjengedal i Klaudia Iga Pérès - to dwie przyjaciółki, zafascynowane historią sztuki, kulinariami i opowieściami dotyczącymi niezwykłych kobiet. Na tle innych książek kulinarnych publikację Wydawnictwa Dwie Siostry wyróżnia fakt, że autorki wcielają się w postacie, których przepisy prezentują. Poprzez odpowiednie stroje z danej epoki, makijaż lub charakterystyczny atrybut związany z daną postacią w czasie sesji zdjęciowej przez kilka minut czuły, że nimi się stają.
Podczas przygotowań materiałów do książki poznawały biografie wybranych kobiet i starały się odtwarzać wybrane potrawy, które te mogły jeść w konkretnym czasie i miejscu. Dania zostały także osadzone w estetyce nawiązującej do danej epoki. Przy tym nawiązywały do najsłynniejszych portretów przedstawiających ich bohaterki.
„Możliwe, że pomysł wcielania się w słynne kobiety to czyste wariactwo. Same wielokrotnie miałyśmy takie wrażenie, ale w pracy często towarzyszyły nam też radość i ekscytacja” – piszą autorki książki.
Przyrządzaj pyszne wypieki!
„Nienasycone” – przepisy pobudzające wyobraźnię
Marianne Pfeffer Gjengedal przeobraziła się we Fridę Kahlo. Słynna, meksykańska malarka została przedstawiona przez pryzmat kolorowych, słodkich dań. W rozdziale „Radość życia, namiętność i surrealizm” znajdujemy przepisy między innymi na likier rodzynkowy, ciasteczka meksykańskie z dodatkiem cynamonu i chili oraz gorącą czekoladę z przyprawami (przepis w galerii).
Wyjątkowe przepisy wyjątkowych kobiet. Zobacz, jak przyrządzić ptysie Coco Chanel czy czekoladę Fridy Kahlo:
Austriacką księżniczkę Marię Antoninę przedstawiono w książce w estetyce pasteli i pudrowego różu, który przeniesiono na wyrafinowane torty, ozdobione żywymi kwiatami. W tych przepisach widać rokokowy przepych.
W przypadku przepisów popularnej pisarki Jane Austen zauważamy dania pochodzące z oryginalnych angielskich książek kucharskich. Przez kolejne dekady przepisy były uwspółcześniane i dostosowywane do podniebienia zmieniającego się społeczeństwa. Na przykład zapiekanka pasterska to danie, które można odtworzyć we własnej kuchni z resztek jagnięciny. Jednym z ciekawszych dań proponowanych w stylu autorki „Rozważnej i romantycznej" są pieczone karczochy z miętą lub wytrawne babeczki.
„Nienasycone” – kuchnia włoska Sophii Loren
„Nienasycone” zebrały aż 99 przepisów, które można podawać na śniadanie, obiad, kolację lub rodzinny podwieczorek. Każdy z nich działa na zmysły poprzez atrakcyjnie wyeksponowane składniki potraw. Niektóre wyglądają jak namalowana na płótnie martwa natura lub w przypadku Sophii Loren czy Marilyn Monroe - niczym kadr wyjęty z hollywoodzkiego filmu. Sophię Loren pokazano poprzez tradycyjną kuchnię włoską. Korzystając z rozdziału „Oscarowa aktorka i miłośniczka dobrej kuchni” możemy przyrządzić:
- makaron z sosem serowym,
- spaghetti à la trapanese,
- pizzę parmeńską,
- kurczaka cacciatore.
Kliknij w zdjęcie, żeby przejść do galerii z przepisami, inspirowanymi znanymi kobietami
Ptysie i nugat Coco Chanel
Natomiast znana projektantka Coco Chanel, która wprowadziła kobietom spodnie na salony i przekonała świat mody do małej czarnej, pokazana została przez stylowe, eleganckie przekąski. Słodki migdałowy nugat, chrupiące dachówki orzechowe i ptysie z bitą śmietaną to tylko niektóre z nich. Ich kolorystyka jest minimalistyczna (w czerni i bieli) tak jak proponowane przez nią ubrania.
Astrid Lindgren, znakomita autorka książek dla dzieci, „osadzona” została w jasnych barwach zieleni, błękitu, żółtego i pomarańczowego. Dania jej przypisane to frykasy skierowane dla najmłodszych:
- naleśniki dla małej rodziny,
- pierniczki,
- bułeczki semlor,
- zupa jagodowa,
- szwedzkie klopsiki.
Przepisy udostępniono dzięki uprzejmości Wydawnictwa Dwie Siostry.
Sprawdź inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Nie dla kota mleko i czekolada! Stworzyła książkę kucharską dla właścicieli kotów
- Co za luksus! Trufle, szafran, król owoców... Te produkty są warte fortunę
- Wegańskie dania z kaszy. Popularny bloger zdradza przepisy na parowańce i śląską kopę
- Tarta jabłkowa dla Królowej Kier, dania dla Pottera. Przysmaki wprost z TikToka