Od lewej: Klaudia Iga Pérès jako Astrid Lindgren, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo, Marianne Pfeffer Gjengedal jako Sophia Loren. Przesuwaj zdjęcia w galerii gestem lub strzałką, żeby przejść do przepisów
Gorąca czekolada z przyprawami Fridy Kahlo
Od lewej: Marianne Pfeffer Gjengedal jako Frida Kahlo
Składniki:
600 ml mleka
100 g dobrej gorzkiej czekolady, posiekanej
1/2 laski wanilii
Szczypta chili
Szczypta cynamonu
Szczypta soli
Śmietanka kremówka
Przygotowanie:
1. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob nasionka.
2. Nasionka i laskę umieść w garnku wraz z mlekiem i przyprawami.
3. Podgrzej, dodaj czekoladę i zamieszaj do rozpuszczenia.
4. Wyjmij laskę wanilii.
5. Podawaj z lekko ubitą śmietanką, możesz też posypać cynamonem.
Kurczak cacciatore Sophii Loren
Składniki:
1 surowy kurczak
130 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka suszonej bazylii
200 ml wytrawnego białego wina (ewentualnie bulionu z łyżką octu winnego)
2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżki świeżego oregano
1 listek laurowy
trochę natki pietruszki
sól i pieprz
1.Kurczaka podziel na osiem części.
2. Boczek pokrój w paski, a cebulę i czosnek w plasterki.
3. Obsmaż kawałki kurczaka na patelni, przewracając je kilkakrotnie.
4. Odłóż na bok, podsmaż boczek i odłóż razem z kurczakiem.
5. Zeszklij plasterki cebuli na oliwie i tłuszczu z boczku, a pod koniec dodaj czosnek i rozmaryn.
6. Wlej wino i gotuj przez kilka minut.
7. Dodaj mięso, pomidory, sól, pieprz, oregano i listek laurowy.
8. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 45 minut.
9. Na koniec wmieszaj posiekaną pietruszkę i podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem albo sałatą.
Ptysie z bitą śmietaną Coco Chanel
Około 10 sztuk
Składniki:
2 łyżki cukru
100 g masła
150 ml wody
130 g mąki pszennej
4 jajka w temperaturze pokojowej
płatki migdałowe
śmietanka kremówka
odrobina cukru
cukier puder
Przygotowanie:
1. Do rondla wlej wodę z cukrem i masłem. Powoli podgrzewaj, mieszając, aż cukier i masło się rozpuszczą. Zwiększ ogień.
2. Tuż po zagotowaniu płynu wsyp do niego całą mąkę i wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Zmniejsz ogień i mieszaj jeszcze przez minutę, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek rondla.
4. Przerzuć ciasto na papier do pieczenia i zostaw do wystygnięcia. Następnie przełóż je z powrotem do rondla, ale nie stawiaj na kuchence. Wbij po jednym jajku i drewnianą łyżką mieszaj je z ciastem, aż będzie gładkie i połyskliwe.
5. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i łyżką układaj na niej porcje ciasta, zostawiając duże odstępy. Posypuj płatkami migdałowymi.
6. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C i piecz przez 20 minut, aż ptysie wyrosną i się zarumienią. Zostaw do wystudzenia na kratce.
7. Ptysie przekrój na pół. Ubij śmietankę z odrobiną cukru, napełnij połówki ciastek bitą śmietaną i składaj ptysie. Posypuj cukrem pudrem i natychmiast podawaj.