Ziarna najlepszej jakości
Preferencje dotyczące smaku kawy są oczywiście indywidualne - niektórzy doceniają bardziej gorzkie typy, inni uwielbiają kwaśny posmak. Niezależnie jednak od tych subiektywnych wrażeń, możemy zauważyć wiele gatunków ziaren, których wysoka jakość odpowiada za ich rozpoznawalność nawet wśród osób niepijących kawy na co dzień. Wyjątkowy smak i aromat to ich znak rozpoznawczy i marka. Z jakich ziaren najczęściej parzymy kawę w naszych kawiarkach czy ekspresach?
Kawa z kawiarki to sama przyjemność!
- Arabika - to prawdopodobnie najbardziej popularny i najstarszy gatunek kawy na całym świecie. Pochodzi z Etiopii, Mozambiku i obszaru Wielkich Jezior afrykańskich, a jej historia związana jest z legendą o etiopskim pasterzu z I wieku przed naszą erą. Bohater o imieniu Kaldi zaobserwował, że zjedzenie ziaren kawowca pozwala na pobudzenie i zwiększenie wytrzymałości, i to dzięki niemu możemy cieszyć się jej smakiem. Cenimy jej wyraźny aromat i delikatność, która wynika z niższej zawartości kofeiny. To arabika pozostawia kwaśny posmak, za który uwielbiają ją kawosze.
- Robusta - kawa kongijska, której smak jest zdecydowanie silniejszy niż arabiki, a co za tym idzie, dostarcza nam również więcej kofeiny. Robusta pochodzi z upraw kawy głównie w azjatyckiej części świata: Indiach, Indonezji, Wietnamie. Oczywiście, można trafić na dobrą robustę również w Brazylii czy krajach Afryki. Rośliny robusty są bardzo wytrzymałe, dlatego mogą rosnąć w różnych warunkach.
Ranking kaw ziarnistych:
- Malabar Monsooned Jura: to kawa wyjątkowa już w procesie przygotowania, ponieważ jej ziarna wystawiane są na monsunowanie. Ten sposób obróbki ziaren kawy polega na eksponowaniu ich przez 5 dni na deszcze monsunowe, co zwiększa wilgotność - a następnie schną przez 7 tygodni na wietrze monsunowym. To właśnie przyroda wpływa na specyficzny aromat i niezwykłą delikatność ziaren, które z pewnością zachwycą kawoszy.
- A&R CLASSIC BLEND: to fantastyczna mieszanka dla wielbicieli kawy. Składa się w 70% z brazylijskiej arabici oraz w 30% z ugandyjskiej Robusty. Niezwykle aromatyczna, lekko gorzka kawa wyróżnia się lekko czekoladowym i orzechowym posmakiem. Charakteryzuje się dość dużą zawartością kofeiny, a co za tym idzie stopniem pobudzenia, dlatego najlepiej sprawdzi się, kiedy o poranku brakuje energii.
- Pellini Top 100% Arabica: bardzo łagodna i delikatna kawa, którą można pić o różnej porze dnia dzięki średniej zawartości kofeiny. Wyróżnia się niską kwasowatością, dzięki czemu idealnie dopełnia też mleczne warianty kawy, na przykład latte czy flat white.
Wypróbuj te kawy!
- Honduras Marcala: mieszanka, która zachwyci wyraźnie słodkim smakiem, w którym wyczujemy nuty czekolady, cukru trzcinowego i słodkich winogron. Tworzą ją ziarna odmiany Catuai, które rosną na wysokości 1550 m n.p.m. w regionie Marcala i przechodzą obróbkę na mokro. Java Honduras Marcala to kawa, której pełnię smaku można wydobyć podczas przygotowania espresso z ekspresu ciśnieniowego. Ziarna pochodzą z regionu Marcala (La Paz) w Hondurasie, gdzie dojrzewają w promieniach słońca.
- Kimbo Aroma Gold: kolejna arabica w tym zestawieniu, znana również jako neopolitańskie złoto. Choć ziarna pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, wypalane są w tradycyjnej palarni kawy w Neapolu - Kimbo. Wyróżnia się doskonałą nutką karmelu i czekolady, oraz łagodnością, która pozwala cieszyć się tym wyjątkowym smakiem o każdej porze dnia.
Sprawdź promocje na kawę!
Proponowany ranking oparty jest na subiektywnych odczuciach związanych ze smakiem i aromatem, choć wybrane ziarna cieszą się popularnością i uznaniem smakoszy na całym świecie. Pamiętaj, że kawa najlepiej smakuje, jeśli oznacza chwilę relaksu i zachwytu, szczególnie w miłym towarzystwie.
Szukasz kawy w okazyjnych cenach? Sprawdź [kody rabatowe w STUDIO KAWY|https://kodyrabatowe.naszemiasto.pl/kody-rabatowe/studio-kawy] oraz promocje i zniżki w innych sklapach z kawą: