Orzeźwiający koktajl ogórkowy z natką pietruszki i cytryną
Ogórek w 96 proc. składa się z wody, a resztę jego składu stanowią cenne związki odżywcze. Warzywo to jest unikalnym źródłem kukurbitacyny, która wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, szczególnie w stosunku do raka piersi, prostaty i trzustki. Natomiast natka pietruszki to znakomite źródło chlorofilu, który działa detoksykująco i chroni komórki przed wolnymi rodnikami tlenowymi. Dodatkowo nać działa moczopędnie, dzięki czemu zmniejsza obrzęki i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
Składniki:
• 200 g obranego ogórka,
• sok z połowy cytryny,
• 100 ml wody gazowanej lub niegazowanej,
• garść pietruszki.
Przygotowanie: ogórka i natkę pietruszki należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.
Orzeźwiający koktajl z burakiem i jabłkiem
Burak to cenione warzywo, które jest źródłem żelaza, witaminy C, a także witaminy B1, która jest niezbędna do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Natomiast jabłko jest znakomitym źródłem błonnika pokarmowego, który wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje rytm wypróżnień i zmniejsza ryzyko rozwoju zaparć i raka jelita grubego.
Składniki:
• 300 g surowego buraka,
• 1 jabłko bez skóry, pozbawione gniazda nasiennego,
• sok z połowy cytryny,
• 100 ml wody,
• pół łyżeczki mielonego siemienia lnianego,
Przygotowanie: buraka i jabłko należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.
Domowe koktajle z owoców i warzyw sezonowych to znakomita przekąska, która jest źródłem niezbędnych witamin i związków mineralnych.