Najlepsze orzeźwiające koktajle na lato. Te napoje ochłodzą i nawodnią organizm w upał
Warzywno-owocowe koktajle ochłodzą organizm, zapewniając cenne związki. Sprawdź przepisy na pyszne i orzeźwiające smoothie!
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
fot. fabrikasimf/freepik
Orzeźwiający koktajl z truskawkami i miętą
Truskawki aż w 90 proc. składają się z wody, dzięki czemu korzystnie wpływają na nawodnienie organizmu. Mają też niski indeks glikemiczny, nie powodując nagłego wzrostu glikemii. To niezwykle ważna informacja dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Natomiast mięta wspiera układ pokarmowy, przyspiesza trawienie i działa orzeźwiająco.
Składniki:
• 200 g truskawek bez szypułek,
• sok z połowy cytryny,
• 100 ml mleka roślinnego, np. migdałowego,
• łyżeczka pestek słonecznika,
• garść listków mięty.
Przygotowanie: truskawki i miętę należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.
Orzeźwiający koktajl z melonem i siemieniem lnianym
Melon w 90 proc. składa się z wody, a resztę stanowią związki mineralne, witaminy i antyoksydanty, w tym kwas askorbinowy (witamina C), który jest niezbędny do prawidłowej pracy układu krążenia i odpornościowego. Dodatkowo owoc ten pomaga obniżać ciśnienie tętnicze, reguluje stężenie cukru, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry. Natomiast siemię lniane to źródło łatwo przyswajalnego białka i substancji śluzowych, które wykazują działanie łagodzące i osłonowe na śluzówkę przewodu pokarmowego. Dodatkowo siemię lniane zmniejsza ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty.
Składniki:
• 250 g melona żółtego lub miodowego bez pestek,
• sok z jednej cytryny,
• 100 ml wody mineralnej gazowanej lub niegazowanej,
• łyżeczka mielonego siemienia lnianego,
• kilka listków mięty.
Przygotowanie: melona należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i całość wymieszać. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.
Orzeźwiający arbuzowy koktajl z nasionami chia
Arbuz w 92 proc. składa się z wody, a resztę stanowią cukry proste oraz cenne witaminy i związki mineralne. Wykazano, że regularne spożywanie arbuza wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego krwi i obniża stężenie cholesterolu. Natomiast szałwia hiszpańska, czyli nasiona chia, to doskonałe źródło białka i kwasów omega-3, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami tlenowymi, a także wpływają korzystne na pracę układu nerwowego.
Składniki:
• 300 g arbuza bez pestek,
• sok z połowy cytryny,
• 80 ml wody mineralnej, gazowanej lub niegazowanej,
• łyżeczka nasion chia,
• kilka listków mięty.
Przygotowanie: arbuza należy zblendować, a następnie dodać resztę składników i odczekać min. 10 minut, aż nasiona chia spęcznieją. W razie potrzeby można również dodać kilka kostek lodu.