Kurkumina
Kurkumina to barwnik, który nadaje żółty kolor kurkumie. Działa silnie przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a dodatkowo przeciwwirusowo i antybakteryjnie.
Allicyna
Allicyna to związek siarkowy występujący w roślinach cebulowatych, który nadaje im charakterystyczny smak. Działa silnie antybiotycznie, pomaga obniżać ciśnienie krwi i zawartych w niej niekorzystnych lipidów.
Fityniany
Fityniany wchodzące w skład błonnika pokarmowego co prawda należą do substancji antyodżywczych, bo wiążą składniki mineralne, jednak takie niekorzystne działanie ujawnia się przy spożyciu dużych ich dawek. Spożywane w zalecanych ilościach (20-30 g błonnika dziennie) wykazują korzystne działanie – antyoksydacyjne i sprzyjające utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej.
Każda pora roku ma swój „zestaw” warzyw i owoców we wszystkich kolorach tęczy. Każdego dnia warto jeść produkty o każdej z tych barw, nawet, jeśli dotyczy głównie skórki.