EGCG
EGCG to epigallokatechina występująca w dużej ilości w zielonej herbacie, a zwłaszcza tej sproszkowanej, spożywanej razem z liśćmi (matcha). Antyoksydant ten szczególnie korzystny dla zdrowia jelit i utrzymania prawidłowych parametrów biochemicznych krwi.
Polifenole
Polifenole to ogromna grupa przeciwutleniaczy, a najpopularniejsze z nich to m.in. te zawarte w nasionach kakaowca. Wpływają szczególnie pozytywnie na układ krążenia, profil lipidowy krwi i skórę.
Sulforafan
Sulforafan należący do szerszej grupy glukozynolanów to składnik typowy dla warzyw kapustowatych. Wspomaga profilaktykę nowotworów i ochronę przed patogennymi drobnoustrojami.
Izoflawony
Izoflawony sojowe to związki wspomagające w organizmie prawidłową gospodarkę hormonalną i lipidową. Są jednak korzystne u osób, które nie chorują na hormonozależne nowotwory.