Naturalne antyoksydanty w żywności – zobacz top 10 najważniejszych związków. Gdzie występują te przeciwutleniacze i jakie mają działanie?
Antyoksydanty to związki chroniące przed stresem oksydacyjnym, który uszkadza komórki i przyczynia się do rozwoju szerokiej grupy chorób cywilizacyjnych. Jest ich bardzo wiele, ale niektóre zostały poznane lepiej niż inne.
Zobacz, które przeciwutleniacze warto spożywać codziennie, jakie maja właściwości i w jakich produktach występują. Przesuwaj zdjęcia gestem, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Barwniki karotenowe
Karotenoidy takie jak beta-karoten, likopen czy luteina i zeaksantyna to antyoksydanty nadające kolor produktom żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy różowym. Są też obecne w dużych ilościach w zielonych warzywach. Wspomagają ochronę skóry i oczu przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Barwniki antocyjanowe
Antocyjany to barwniki obecne w produktach purpurowych, czyli fioletowoniebieskich. Chronią zwłaszcza układ krwionośny i pomagają obniżać poziom glukozy we krwi.
Chlorofil
Chlorofil to barwnik roślinny występujący w zielonych warzywach, przede wszystkim tych liściastych. Działa silnie detoksykacyjnie, odświeżając oddech i chroniąc płuca przed związkami z dymu i zanieczyszczeń powietrza.