W skrócie
Tradycyjne święta wielkanocne nie mogą obyć się bez pisanek.Zwyczaj ich malowania znana jest nie tylko w Polsce, ale we wszystkich państwach mających korzenie słowiańskie. Ciekawostką jest, że we wczesnym średniowieczu, a nawet starożytności, malowane jajka służyły do obrzędów magicznych. Zwyczaj malowania jajek był utożsamiany z wiosną i trwał aż do czerwca. Dopiero później rytuał został zaadaptowany do religii chrześcijańskiej i Wielkanocy. Hołdując tej tradycji z pokolenia na pokolenie, malowano jajka za pomocą naturalnych barwników. Przyjrzeliśmy się najpopularniejszym z nich.
W galerii możesz zobaczyć, czym barwić jajka w naturalny sposób
Tradycyjne barwienie jajek cebulą
Najprostszym i najczęściej wybieranym sposobem barwienia jajek jest gotowanie ich w łupinach z cebuli. Im więcej łupin z cebuli gotowanych razem z jajkami, tym kolor będzie intensywniejszy. Jajka gotowane w łupinach cebuli będą miały brązowy, a nawet lekko czerwony odcień. Poza tym brązowy barwnik uzyskamy z gotowania:
- fusów z kawy,
- czarnej herbaty liściastej.
Naturalne barwienie jajek kurkumą
Popularna przyprawa nadaje ciastom atrakcyjnego żółtego koloru. Podobnie dzieje się, gdy będziemy gotować jajka w litrze wody z trzema łyżkami kurkumy. Im więcej kurkumy, tym kolor barwionych jajek zyska odcień od żółtego aż do pomarańczowego.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Skorupki jajek w kolorze zielonym
Na wiosnę i na Wielkanoc warto ozdobić stół zielonymi dodatkami. Pisanki także mogą stać się dekoracją w odcieniach natury. Zabarwienie jajek na zielono jest niezwykle proste. Wystarczy gotować je w:
- liściach szpinaku,
- natce pietruszki,
- zielonej herbacie,
- liściach mięty,
- lub w pokrzywie.
Jedynie w przypadku zielonej herbaty warto zrobić napar wcześniej i odstawić do naciągnięcia. Dzięki temu kolor na pisankach będzie wyrazistszy.
Farbowanie jajek na różowo
Jeżeli jesteście miłośnikami różowego koloru, to z pewnością powinniście sięgnąć po buraki. Można ugotować wywar z pokrojonego w kostkę warzywa. Wystarczy na litr wody wziąć jednego, dużego buraka lub dwa mniejsze. Poza burakiem intensywnie różowy kolor uzyskamy z gotowania jajek w hibiskusie. Suszone kwiaty będą świetną alternatywą do kawałków buraka.
Czerwone pisanki na Wielkanoc
Fani czerwonego koloru mogą sięgnąć po łupiny z czerwonej cebuli. Gotowanie ich razem z octem spirytusowym sprawi, że kolor będzie się dłużej utrzymywał na skorupkach. Im wywar będzie mocniejszy, tym kolor czerwony będzie intensywniejszy. Zamiast czerwonej cebuli świetnie sprawdza się też słodka papryka.
Naturalne barwienie jajek na niebiesko
Kobaltowy odcień barwnika w prosty sposób uzyskamy dzięki wywarowi z kapusty czerwonej. Można się o tym przekonać, przypominając sobie kolor modrej kapusty, która po ugotowaniu z czerwonego zyskuje niebieski kolor. Poza kapustą barwnik niebieski uzyskamy od:
- klitorii ternateńskiej,
- spiruliny,
- albo z suszonych lub mrożonych jagód.
Przy każdym ze sposobów warto dodać odrobinę octu do gotowania, aby kolor był trwalszy. Na koniec można posmarować jajka olejem, aby się nadać im estetycznego połysku.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: