Pisanki
Kolorowe, zdobione jajka i wydmuszki, to chyba najbardziej rozpoznawalny element świąteczny. Wbrew pozorom malowanie jajek nie musi być ani czasochłonne ani kłopotliwe. Jeśli nie mamy w domu farb albo odpowiednich barwników, doskonały i piękny efekt możemy osiągnąć stosując produkty z naszej kuchni. Dzięki naturalnemu barwieniu, uzyskamy subtelny, pastelowy efekt i będziemy mieć pewność, że uniknęliśmy stosowania jakiejkolwiek chemii. Poniżej przykłady, czym można zabarwić skorupki jaj.
Kolor niebieski - wywar z czerwonej kapusty
Różowy - sok z buraka
Pomarańczowy - dynia, marchew
Beżowy - łupiny cebuli, kawa
Żółty - kurkuma, szafran
Zielony - natka pietruszki, zielone warzywa
Bordowy/ceglany - łupiny czerwonej cebuli
Mazurek i wielkanocna baba
To dwa najbardziej popularne, świąteczne ciasta. W internecie znajdziemy mnóstwo sprawdzonych przepisów i inspiracji.
BABKA KOKOSOWA wg przepisu Everyday Flavours
mała forma
https://everydayflavours.blogspot.com/2017/04/babka-kokosowa.html
BABKA
75 g bardzo miękkiego masła
75 g oleju kokosowego *
90 g drobnego cukru
3 jajka *
150 ml mleka kokosowego*
150 g mąki pszennej
100 g wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
LUKIER KOKOSOWY
2 łyżki cukru pudru
mleko kokosowe
kostki i płatki kokosowe do dekoracji
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Foremkę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. W misce miksera umieścić bardzo miękkie masło, olej kokosowy i cukier. Całość ucierać na wysokich obrotach dość długo (około 7 minut), masa powinna zrobić się jasna i puszysta. Następnie wbijać po jednym jajku, ubijając za każdym radę masę także kilka minut. Na koniec dodać mleko kokosowe, chwilę ubijać i odstawić. W drugiej misce umieścić sypkie składniki czyli mąkę, wiórki, proszek i sól. Zamieszać po czym dodać do masy maślano-jajecznej i zmiksować do połączenia się składników. ciasto przelać do uprzednio przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjściu z piec odstawić na chwilę na blat po czym wyjąć babkę z formy. Gdy ostygnie polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i odrobiny mleka kokosowego. Udekorować kostkami kokosowymi lub płatkami kokosowymi.
KOKOSOWY MAZUREK Z MALINAMI wg przepisu Everyday Flavours
forma o wymiarach 23x23 cm
https://everydayflavours.blogspot.com/2018/03/kokosowy-mazurek-z-malinami.html
KOKOSOWY SPÓD
180 g wiórków kokosowych
90 g oleju kokosowego
40 g cukru kokosowego (można użyć innego)
130 g mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4-6 łyżek śmietanki kokosowej
KOKOSOWY BUDYŃ
puszka mleka kokosowego
2 łyżki mąki ziemiaczanej
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
dżem malinowy
płatki kokosowe
maliny liofilizowane
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Olej razem z cukrem kokosowym umieścić w rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić wiórki kokosowe, mąkę pszenną oraz ekstrakt waniliowy. Dolać przestygniętą mieszaninę oleju z cukrem i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie dodać odpowiednią ilość śmietanki kokosowej, ciasto powinno mieć konsystencję kruche ciasta. Tak przygotowanym ciastem wylepić formę do pieczenia, ponakłuwać go widelcem i wstawić całość do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut, aż spód się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
W garnku umieścić połowę mleka oraz cukier i zagotować. W misce wymieszać resztę mleka, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt. Gdy mleko się zagotuje dodać mieszaninę z mąką. Mieszać całość energicznie aż zgęstnieje. Masa powinna być dość zwarta, aby trzymać się na mazurku, gdyby była za gęsta dodać więcej mleka. Odstawić do ostygnięcia.
Na spodzie rozsmarować warstwę dżemu malinowego, na nią wyłożyć budyń kokosowy, następnie wierzch udekorować płatkami kokosowymi oraz malinami. Przechowywać w lodówce.
Pascha
Choć jest to mniej popularny deser od mazurka czy babki, jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Pascha jest prosta w wykonaniu i doskonale smakuje. Ponadto pięknie się prezentuje na świątecznym stole.
Pascha z bakaliami wg Ani Starmach
https://aniastarmach.pl/przepis/pascha-z-bakaliami/
1 kg trzykrotnie zmielonego białego sera
7 żółtek
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
2 aski wanilii
200 gram cukru pudru
200 gram masła
pół szklanki rodzynek moczonych w rumie
pół szklanki skórki pomarańczowej
pół szklanki siekanych orzechów włoskich
W misie miksera wymieszaj ser z 1/4 cukru pudru i masłem. Pozostały cukier dodaj do żółtek, ubijaj, wlewając powoli śmietankę.
Do masy śmietankowo-żółtkowej dodaj ziarenka wanilii. Masę podgrzewaj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Wtedy dodaj do
sera, wymieszaj dokładnie.
Dodaj pokrojone bakalie, przełóż do durszlaka wyłożonego ściereczką (najlepiej tetrową pieluchą), podłóż głęboki talerz, aby płyn miał gdzie ściekać.
Masę od góry też przykryj ścierką, obciąż talerzykiem, a następnie czymś ciężkim(np. kamieniem albo moździerzem). Schładzaj przez noc w lodówce. Tuż przed podaniem, rozwiń paschę ze ściereczki, obróć i przełóż na talerz.
Barszcz biały lub żurek
Spór o to, która z tych zup jest bardziej świąteczna, do dnia dzisiejszego pozostaje nierozstrzygnięty. Podajemy zatem dwa sprawdzone przepisy z blogu Kwestia Smaku. Rozsądźcie sami.
Wielkanocny barszcz biały wg Kwestii Smaku
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/barszcz_bialy/przepis.html
500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, łopatka, kości wieprzowe)
1 i 1/2 łyżeczki soli
1 włoszczyzna
1 duża cebula
100 g wędzonki (kiełbasy lub boczku)
2 kawałki suszonych borowików
kilka ziaren pieprzu
2 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
500 g surowej białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
1 łyżka tartego chrzanu
opcjonalnie - 250 ml żurku/barszczu białego na mące pszennej
2 łyżeczki suszonego majeranku
200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
Do dużego garnka włożyć opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlać 3 litry zimnej wody, posolić i gotować pod przykryciem przez ok. pół godziny.
Następnie dodać obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną opłukaną cebulę, wędzonkę, suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu zszumować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać opłukaną kiełbasę i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut.
Dodać rozgniecione końcem noża ząbki czosnku oraz chrzan. Odstawić na 15 minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego garnka.
Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Gotować przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając.
Do wywaru dodać majeranek, pokrojoną na plasterki kiełbasę (jeśli kiełbasa była w naturalnej otoczce, nie trzeba jej zdejmować).
Dodać ugotowane grzyby oraz jeśli chcemy pokrojoną na kawałeczki wędzonkę i kawałki mięsa wieprzowego.
Zupę doprawić świeżo zmielonym pieprzem i zaprawić śmietaną: śmietanę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody a następnie ze stopniowo, po łyżce dodawaną zupą (dodać ok. łyżki wazowej zupy), dopiero wówczas można dodać zaprawioną śmietanę do garnka z zupą.
Podgrzać na minimalnym ogniu i podawać z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie, białym serem.
Żurek wegetariański wg Kwestii Smaku
https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wielkanoc/zurek_wegetarianski/przepis.html
1 cała włoszczyzna
przyprawy: 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 5 ziaren pieprzu, 2 łyżeczki majeranku
3 ząbki czosnku
kawałek suszonego grzybka
pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki oleju roślinnego
250 ml żurku (zakwasu)
1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka lub 1 łyżka świeżego
100 g śmietany 18%
Warzywa obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i zagotować. Dodać ziela angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Następnie wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę.
Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej roślinny. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 250 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu.
Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Jeśli dodajemy tofu, kroimy je w kosteczkę i dodajemy razem z zakwasem. Na koniec zaprawiamy żurek śmietaną, uprzednio wymieszaną ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Wszystko z jajek
Wielkanocne jajka podajemy na wszelkie możliwe sposoby. Jajka możemy przygotować w wersji faszerowanej pieczarkami, z szynką, przyprawami czy po prostu z majonezem, jako dodatek do sałatki albo w wersji smażonej w skorupkach.
Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym wg Chilli, Czosnek i Oliwa
https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/07/kanapki-z-pasta-z-bobu.html
Składniki (na 2 kanapki, pasty wychodzi więcej):
400 g młodego bobu
100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano
4 łyżki oliwy
ewentualnie sól do smaku
2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części)
oliwa do posmarowania bułek
1 duży pomidor
2 łyżki masła
2 jajka
sól, pieprz
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórek i przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu.
Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.
Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj wnętrze oliwą. Podsmaż na patelni, aż staną się złote i chrupiące.
Na patelni (może być po bułkach) rozpuść masło i usmaż dwa jajka sadzone. Oprósz je z wierzchu solą i pieprzem. Stopień ścięcia żółtka dostosuj do swoich preferencji.
Składamy nasze kanapki! Na jednej połówce bułki rozsmaruj sporo pasty z bobu (ok. 3 łyżki), na niej ułóż plastry pomidora i jajko sadzone. Podsyp listkami bazylii i przykryj drugą połówką bułki.
Jajka zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem wg Chilli, Czosnek i Oliwa
https://www.chilliczosnekioliwa.pl/2015/03/jajka-zapiekane-ze-szpinakiem.html
przepis własny
Składniki (na 2 sycące porcje lub 4 mniejsze):
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
350 g pieczarek, obranych i pokrojonych na plasterki
200 g liści szpinaku, umytych i pokrojonych
2 ząbki czosnku, posiekane
50 g koziego sera
4 jajka
1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C. Na patelni rozgrzej po łyżce oliwy i masła. Wrzuć na nią cebulę oraz pieczarki i smaż przez 5-7 min., aż cebula się zeszkli a pieczarki zrumienią i oddadzą wodę. Dodaj szpinak i czosnek i smaż kolejne 3-4 minuty. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne foremki wysmaruj wewnątrz odrobiną oliwy. Na ich dnie rozłóż połowę sera, następnie przykryj nadzieniem z patelni. Na nadzienie pokrusz resztę koziego sera, po czym wbij po 2 jajka na porcję. Lekko posyp solą i pieprzem.
Wstaw foremki do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 min. Długość pieczenia zależy tak naprawdę od Twoich preferencji, czy wolisz jajko mniej lub bardziej ścięte. Ja lubię, aby białko było ścięte, a żółto jeszcze lekko lejące. Gotowe jajka podawaj od razu ze świeżym pieczywem.
Pierwsze i najważniejsze czyli Święconka
To jeden z najważniejszych symboli Świąt Wielkiej Nocy. Poniżej przypominamy, co powinno znaleźć się w koszyczkach.
Jajka jako symbol nowego życia. To nimi dzielimy się w Wielkanoc.
Chleb symbolizuje ciało Chrystusa.
Pieprz i sól. Sól jest symbolem oczyszczenia, pieprz nawiązuje do gorzkich ziół, które Żydzi dodawali do charosetu (sos), na pamiątkę niewolniczej pracy w Egipcie.
Kiełbasa jako symbol dostatku.
Masło również symbolizuje dostatek.
Baranek symbolizuje zmartwychwstałego Jezusa Chrystusa. Może być wykonany z cukru, chleba, ciasta, czekolady a nawet z porcelany.