Nie jedz tego, kiedy bierzesz leki!
Zawsze, kiedy bierzemy leki, powinniśmy uważać, a przeczytanie dokładnie dołączonej do nich ulotki powinno poprzedzać zażycie pierwszej dawki. Niestety, wielu z nas to ignoruje, a potem ponosimy tego konsekwencje. Interakcje leków z żywnością są coraz lepiej zbadane: okazuje się, że pewnych produktów żywnościowych powinniśmy unikać zarówno wtedy, gdy stosujemy niektóre leki na stałe, jak i wtedy, gdy używamy ich doraźnie. Zobacz, czego nie jeść, kiedy bierzesz leki!
Grejpfrut
Nie jedz go, gdy zażywasz:
- leki kardiologiczne na nadciśnienie i chorobę niedokrwienną serca, należące do grupy beta-blokerów
- leki uspokajające i nasenne, należące do grupy benzodiazepin
- niektóre leki przeciwdepresyjne, należące do grupy SSRI
- leki na nadciśnienie i migrenę, należące do grupy antagonistów kanału wapniowego
- cyklosporynę - lek stosowany po przeszczepach oraz w leczeniu ostrego AZS i łuszczycy
- leki zawierające statyny, stosowane głównie w chorobach układu krążenia
Może spowodować m.in.:
- zmniejszenie metabolizmu leku
- brak efektu terapeutycznego leku
- spadek ciśnienie
- bóle głowy
- depresję krążeniowo-oddechową
- drgawki
Uwaga! Zakazane są owoce grejpfruta, sok i wyciąg z grejpfruta (oraz preparaty go zawierające). Nie jedz także i nie pij soków z czerwonych i gorzkich pomarańczy - ten owoc działa podobnie.
Kwas cytrynowy
Nie jedz go, gdy zażywasz:
- leki alkalizujące, zawierające glin, stosowane w leczeniu zgagi, refluksu
- antybiotyki makrolidowe: azytromycyna, klarytomycyna
Może spowodować m.in.:
- działanie toksyczne leku na ośrodkowy układ nerwowy
- zmniejszenie wchłaniania leku
Uwaga! W czasie przyjmowania tych leków unikaj cytrusów.
Kofeina
Nie spożywaj jej, gdy zażywasz:
- leki zawierające kwas acetylosalicylowy, np. Aspiryna
- leki zawierające efedrynę i pseudoefedrynę, stosowane na katar oraz kaszel
Może spowodować m.in.:
- nasilenie działania leku
- wzrost ryzyka toksyczności
Uwaga! Pamiętaj, że kofeina znajduje się także w napojach energetycznych.