1 z 7
Ci, którzy wzbogacają przyprawami swoje dania żyją dłużej i...
fot. Pixabay

Ci, którzy wzbogacają przyprawami swoje dania żyją dłużej i szczęśliwiej - twierdzą eksperci żywieniowi. Sekret tkwi w tym, że odpowiednie przyprawy poprawiają nasz nastrój, a nawet potrafią zadbać o libido.

Poznaj szczegóły w dalszej części galerii >>>

2 z 7
Kurkuma jest królową wśród przypraw, które wydzielają...
fot. Thinkstockfotos.com

Kurkuma jest królową wśród przypraw

Kurkuma jest królową wśród przypraw, które wydzielają endorfiny w naszym mózgu. Pomaga na bóle menstruacyjne, stany zapalne w organizmie i koi nerwy. Może też przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, przekonywali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich na łamach pisma "Stem Cell Research and Therapy".

Można ją dodawać do niemal wszystkich zup zagęszczanych mlekiem kokosowym, doskonale smakuje - podobnie jak inne orientalne przyprawy - po wcześniejszym podsmażeniu na oliwie z oliwek. Kto często używa kurkumy, od razu zauważy, że staje się spokojniejszy.

3 z 7
Nasiona kopru włoskiego działają przeciwskurczowo, likwidują...
fot. Archiwum autorki

Nasiona kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego działają przeciwskurczowo, likwidują stany napięcia nerwowego i rozluźniają mięśnie gładkie. Zapobiegają wzdęciom, nadmiernym wiatrom i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu procesy przemiany materii przebiegają sprawniej niż dotychczas.

Olejek lotny zawarty w ziarnach wykazuje właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Te ziarenka rozrzedzają też wydzieliny organizmu, dzięki czemu działają wykrztuśnie i zapobiegają zaparciom. U niektórych osób mogą działać nieznacznie moczopędnie, a w połączeniu z innymi ziołami tonują reakcje, uspokajają i relaksują. Zastosujcie do zup po wcześniejszym podsmażeniu, pasztecików, fasoli, mięs i ryb.
Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat
[xlink]9234ac0e-67d8-70f9-74fa-abb89556f89f,8cc2cc7f-0a85-fcb2-551f-77ebb860cec9[/xlink]

4 z 7
Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i...
fot. Archiwum autorki

Liście curry

Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i malezyjskich curry, dalach, samosach, nadzieniach dosai, czatnejach, przekąskach, sambarach, zupach, chlebach i warzywach. Używana w południowoindyjskich wegetariańskich i rybnych potrawach oraz srilańskich curry z kurczaka i innych rodzajów mięsa.

Tworzy zgraną parę z gorczycą, kurkumą, ghee, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem. Stanowi dobry dodatek do sosów sałatkowych na bazie jogurtu, a także potraw z warzyw takich jak kapusta zasmażana, soczewica, fasola, okra lub bakłażan. Usuwa się go po ugotowaniu. Jego korzenny posmak pobudza zmysły.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Można mu pozazdrościć urody! A jak kiedyś wyglądał Krzysztof Ibisz?

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Sweter z wełną za niecałe 40 złotych! Spójrz na te ciepłe i miękkie ubrania

Zobacz również

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Ogromna marmurowa wanna i stylowa kuchnia. Oto dom Małgorzaty Sochy

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes

Wiek to tylko liczba! Te Polki po 65. roku życia nadal podbijają show-biznes