Ci, którzy wzbogacają przyprawami swoje dania żyją dłużej i szczęśliwiej - twierdzą eksperci żywieniowi. Sekret tkwi w tym, że odpowiednie przyprawy poprawiają nasz nastrój, a nawet potrafią zadbać o libido.
Poznaj szczegóły w dalszej części galerii >>>
Kurkuma jest królową wśród przypraw
Kurkuma jest królową wśród przypraw, które wydzielają endorfiny w naszym mózgu. Pomaga na bóle menstruacyjne, stany zapalne w organizmie i koi nerwy. Może też przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, przekonywali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich na łamach pisma "Stem Cell Research and Therapy".
Można ją dodawać do niemal wszystkich zup zagęszczanych mlekiem kokosowym, doskonale smakuje - podobnie jak inne orientalne przyprawy - po wcześniejszym podsmażeniu na oliwie z oliwek. Kto często używa kurkumy, od razu zauważy, że staje się spokojniejszy.
Nasiona kopru włoskiego
Nasiona kopru włoskiego działają przeciwskurczowo, likwidują stany napięcia nerwowego i rozluźniają mięśnie gładkie. Zapobiegają wzdęciom, nadmiernym wiatrom i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu procesy przemiany materii przebiegają sprawniej niż dotychczas.
Olejek lotny zawarty w ziarnach wykazuje właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Te ziarenka rozrzedzają też wydzieliny organizmu, dzięki czemu działają wykrztuśnie i zapobiegają zaparciom. U niektórych osób mogą działać nieznacznie moczopędnie, a w połączeniu z innymi ziołami tonują reakcje, uspokajają i relaksują. Zastosujcie do zup po wcześniejszym podsmażeniu, pasztecików, fasoli, mięs i ryb.
Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat
[xlink]9234ac0e-67d8-70f9-74fa-abb89556f89f,8cc2cc7f-0a85-fcb2-551f-77ebb860cec9[/xlink]
Liście curry
Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i malezyjskich curry, dalach, samosach, nadzieniach dosai, czatnejach, przekąskach, sambarach, zupach, chlebach i warzywach. Używana w południowoindyjskich wegetariańskich i rybnych potrawach oraz srilańskich curry z kurczaka i innych rodzajów mięsa.
Tworzy zgraną parę z gorczycą, kurkumą, ghee, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem. Stanowi dobry dodatek do sosów sałatkowych na bazie jogurtu, a także potraw z warzyw takich jak kapusta zasmażana, soczewica, fasola, okra lub bakłażan. Usuwa się go po ugotowaniu. Jego korzenny posmak pobudza zmysły.