1/6
Ci, którzy wzbogacają przyprawami swoje dania żyją dłużej i...
fot. Pixabay

Ci, którzy wzbogacają przyprawami swoje dania żyją dłużej i szczęśliwiej - twierdzą eksperci żywieniowi. Sekret tkwi w tym, że odpowiednie przyprawy poprawiają nasz nastrój, a nawet potrafią zadbać o libido.

Poznaj szczegóły w dalszej części galerii >>>

2/6
Kurkuma jest królową wśród przypraw, które wydzielają...
fot. Thinkstockfotos.com

Kurkuma jest królową wśród przypraw

Kurkuma jest królową wśród przypraw, które wydzielają endorfiny w naszym mózgu. Pomaga na bóle menstruacyjne, stany zapalne w organizmie i koi nerwy. Może też przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, przekonywali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich na łamach pisma "Stem Cell Research and Therapy".

Można ją dodawać do niemal wszystkich zup zagęszczanych mlekiem kokosowym, doskonale smakuje - podobnie jak inne orientalne przyprawy - po wcześniejszym podsmażeniu na oliwie z oliwek. Kto często używa kurkumy, od razu zauważy, że staje się spokojniejszy.

3/6
Nasiona kopru włoskiego działają przeciwskurczowo, likwidują...
fot. Archiwum autorki

Nasiona kopru włoskiego

Nasiona kopru włoskiego działają przeciwskurczowo, likwidują stany napięcia nerwowego i rozluźniają mięśnie gładkie. Zapobiegają wzdęciom, nadmiernym wiatrom i pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu procesy przemiany materii przebiegają sprawniej niż dotychczas.

Olejek lotny zawarty w ziarnach wykazuje właściwości antyseptyczne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Te ziarenka rozrzedzają też wydzieliny organizmu, dzięki czemu działają wykrztuśnie i zapobiegają zaparciom. U niektórych osób mogą działać nieznacznie moczopędnie, a w połączeniu z innymi ziołami tonują reakcje, uspokajają i relaksują. Zastosujcie do zup po wcześniejszym podsmażeniu, pasztecików, fasoli, mięs i ryb.
Zobacz wideo: Tak zmieniło się polskie rolnictwo przez ostatnich 10 lat
[xlink]9234ac0e-67d8-70f9-74fa-abb89556f89f,8cc2cc7f-0a85-fcb2-551f-77ebb860cec9[/xlink]

4/6
Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i...
fot. Archiwum autorki

Liście curry

Jest to niezbędna przyprawa w południowoindyjskich i malezyjskich curry, dalach, samosach, nadzieniach dosai, czatnejach, przekąskach, sambarach, zupach, chlebach i warzywach. Używana w południowoindyjskich wegetariańskich i rybnych potrawach oraz srilańskich curry z kurczaka i innych rodzajów mięsa.

Tworzy zgraną parę z gorczycą, kurkumą, ghee, kminkiem, kolendrą, kozieradką pospolitą, imbirem, czosnkiem, pomidorami i jogurtem. Stanowi dobry dodatek do sosów sałatkowych na bazie jogurtu, a także potraw z warzyw takich jak kapusta zasmażana, soczewica, fasola, okra lub bakłażan. Usuwa się go po ugotowaniu. Jego korzenny posmak pobudza zmysły.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy

20 lat Polski w Unii Europejskiej. Tak się wtedy ubieraliśmy

Zobacz również

Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym

AKTUALIZACJA
Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny