Szakszuka na obiad
To idealne danie, które sprawdzi się w menu kobiet po 50. roku życia. Do jego przygotowania potrzebne będą składniki:
• 4 jajka,
• 1 średnia cebula,
• 1 ząbek czosnku,
• 5 pomidorów lub 1 puszka krojonych,
• 1 czerwona papryka,
• 6 zielonych oliwek,
• szczypta chilli w proszku,
• sól, pieprz,
• 1 łyżka oliwy do smażenia,
• natka pietruszki do posypania,
• olej rzepakowy.
Do rozgrzanego oleju dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smaż i dorzuć pokrojoną paprykę. Następnie pokrojone pomidory bez skórki i oliwki. Przypraw danie chilli, solą i pieprzem. Całość gotuj około 5 minut. Na sam koniec wbij jajka, przykryj pokrywką i zaczekaj, aż się zetną.
Zupa krem z czerwonej soczewicy na kolację
Do wykonania tej zupy potrzebna będzie czerwona soczewica (30 gram), marchewka (150 gram), łyżka oliwy z oliwek, łyżka kuminu, szczypta płatków chilli, bulion warzywny lub mięsny (250 ml), mleko (30 ml) i łyżka jogurtu greckiego.
Na rozgrzanej patelni uprażyć kumin i płatki chilli. Odłożyć połowę porcji, która później przyda się do położenia na wierzch zupy. Na patelnię wlać olej i resztę składników. Zupę gotować na małym ogniu przez około 15 minut ( do momentu, aż soczewica będzie miękka). Zmiksować i podawać z łyżką jogurtu i uprażonym kuminem i płatkami chilli.
Czego unikać w diecie kobiet po 50-stce?
Kobieta w okresie menopauzy powinna przede wszystkim unikać cukru. Najlepiej go zastąpić zdrowymi zamiennikami. Najlepiej zrezygnować z kupnych ciast i słodyczy. Nie wskazane jest również spożywanie dań typu fast food, a także czerwonego mięsa, konserw i jedzenia, które zawierają duże ilości soli. Trzeba też pamiętać, że kofeina w nadmiarze prowadzi do utraty wapnia, a szczaw, rabarbar i czarna herbata w dużych ilościach ograniczają przyswajanie wapnia.
Panie po 50. roku życia, które chcą wyglądać atrakcyjnie i mieć szczupłą sylwetkę, powinny zadbać przede wszystkim o dietę i ruch. Ich plan należy przy tym dostosować do wieku.