Jedną z najważniejszych zasad diety dla kobiet w dojrzałym wieku jest ograniczenie spożycia tłustych potraw i słodyczy. Zwiększona natomiast powinna zostać ilość warzyw i owoców, zwłaszcza tych bogatych w fitoestrogeny, czyli związki pozwalające zmniejszyć dolegliwości wywołane przez menopauzę.
Propozycja rozłożenia posiłków dla kobiety 50+
Jedną z najważniejszych kwestii w każdej diecie jest odpowiednie rozłożenie w czasie posiłków. Oto przykładowy harmonogram:
• 8.00 – śniadanie
• 11.00 – II śniadanie w pracy
• 14.00 – obiad
• 16.00 – przekąska w postaci owoców/warzyw lub koktajlu
• 19.00 – kolacja
Owsianka na śniadanie
Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków dnia, dlatego warto je dobrze skomponować. Można przygotować owsiankę z jogurtem kokosowym i herbatą matcha. Do przygotowania takiego śniadania potrzebować będziesz 100 g płatków owsianych, 100 ml mleka sojowego albo owsianego, 100 ml jogurtu kokosowego, 1 łyżeczka herbaty matcha, 1 łyżeczka miodu albo syropu z agawy oraz garść orzechów pistacjowych i szczypta wiórek kokosowych.
Sałatka na drugie śniadanie
Sycąca sałatka z białej fasoli, którą przygotujesz bardzo szybko i bez większego wysiłku. Potrzebować do niej będziesz:
• 300 g fasoli,
• 30 g pomidorków koktajlowych,
• ½ małej czerwonej cebuli,
• ½ łyżki stołowej octu winnego,
• dwie łyżki posiekanej bazylii.