9 z 13
8. Pietruszka (gotowana, surowa)...
fot. Pixabay

VIII i VII MIEJSCE: Pietruszka i sałata masłowa

8. Pietruszka (gotowana, surowa)
Natka pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A, żelaza i witaminy. Dużo związków mineralnych występuje również w korzeniu pietruszki.

7. Sałata masłowa (surowa)
Jej liście są źródłem witamin A, C, E, B1 i B2. Sałata zawiera również dużo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza.

Przejdź do następnego slajdu ------>

10 z 13
6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)...
fot. Pixabay

VI i V MIEJSCE: Cykoria i szpinak

6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)
Zmniejsza wchłanianie tłuszczów, ma mało kalorii, poprawia cerę, oczyszcza z toksyn i przyspiesza metabolizm.

5. Szpinak (surowy, gotowany, pieczony)
To niezwykle zdrowe warzywo zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: żelazo, witamina C, magnez (ma go więcej niż gorzka czekolada), przeciwutleniacze, witamina A, witamina B2, mangan, wapń, fosfor, jod, sód i potas. Zawiera też witaminy oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan i karoten. Ze względu na dużą ilość żelaza, powinno się go jeść, gdy wykryto u nas anemię. Warto, by to warzywo znalazło się w naszym jadłospisie również dlatego, że opóźnia procesy utraty pamięci i przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Chroni też przed chorobą Parkinsona. Można też szpinakiem wspomagać leczenie chorób trzustki, stanów zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnień siatkówki. Powinny po niego sięgać osoby z nadwagą, otyłością i nadciśnieniem tętniczym.

Przejdź do następnego slajdu ------>

11 z 13
4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)...
fot. Pixabay

IV i III MIEJSCE: Burak i boćwina

4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)
Buraki to warzywo nie do przecenienia o licznych właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, cynk, witaminy A, C i B1, a także kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność naszego organizmu. Niedobór tego kwasu może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i bezsenność. Ma on także dobry wpływ na naszą urodę – regeneruje matowe włosy, zapobiega przedwczesnej siwiźnie, wzmacnia łamliwe paznokcie.
Dzięki zawartości kobaltu buraki są cennym warzywem przy leczeniu anemii – jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Buraki są również zalecane przy schorzeniach gastrologicznych, bo zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie.

3. Boćwina czyli burak liściowy (surowa, gotowana)

Przejdź do następnego slajdu ------>

12 z 13
2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana)...
fot. Pixabay

II i I MIEJSCE: Kapusta pekińska i rukiew wodna

2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana)
Jest bogatym źródłem witaminy C, K oraz A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. Wzmacnia nasze zęby, kości, włosy, skórę, oczy i paznokcie. Należy do warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy jarmuż. Charakteryzują się one zbliżonym składem substancji bioaktywnych, które wykazują dobrze udokumentowane działanie prozdrowotne.

1. Rukiew wodna (surowa, gotowana)
Według naukowców z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji, rukiew ma najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiegające chorobom cywilizacyjnym (ze względu na zawartość przeciwutleniaczy). Zmniejsza stres, reguluje przemianę materii, oczyszcza krew, zwalcza wirusy, grzyby i bakterie, działa nawilżająco na płuca i gardło, odżywia również komórki ciała, poprawia krzepliwość. Spłyca zmarszczki, wyrównuje koloryt skóry. Poprawia stan włosów i paznokci. Można ją sobie wyhodować na parapecie lub na balkonie.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Od fryzury „na zapałkę” po długie blond włosy. Tak zmieniała się ta znana wokalistka

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę.  Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Gwiazdy żegnały Elżbietę Zającównę. Odeszła "sarenka o wielkich oczach..."

Inny nos i rysy twarzy. Tak dzisiaj wygląda słynna Babe z „Dirty Dancing”

Inny nos i rysy twarzy. Tak dzisiaj wygląda słynna Babe z „Dirty Dancing”

Zobacz również

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Znane osobistości na pogrzebie Elżbiety Zającówny. Ostatnie pożegnanie aktorki

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?

Kasia Tusk w kuchni ma drabinę. Czy to element wystroju?