VIII i VII MIEJSCE: Pietruszka i sałata masłowa
8. Pietruszka (gotowana, surowa)
Natka pietruszki zawiera bardzo dużo prowitaminy A, żelaza i witaminy. Dużo związków mineralnych występuje również w korzeniu pietruszki.
7. Sałata masłowa (surowa)
Jej liście są źródłem witamin A, C, E, B1 i B2. Sałata zawiera również dużo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia i żelaza.
Przejdź do następnego slajdu ------>
VI i V MIEJSCE: Cykoria i szpinak
6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)
Zmniejsza wchłanianie tłuszczów, ma mało kalorii, poprawia cerę, oczyszcza z toksyn i przyspiesza metabolizm.
5. Szpinak (surowy, gotowany, pieczony)
To niezwykle zdrowe warzywo zawiera duże ilości mikroelementów, takich jak: żelazo, witamina C, magnez (ma go więcej niż gorzka czekolada), przeciwutleniacze, witamina A, witamina B2, mangan, wapń, fosfor, jod, sód i potas. Zawiera też witaminy oraz składniki wspomagające nasz organizm – jod, mangan i karoten. Ze względu na dużą ilość żelaza, powinno się go jeść, gdy wykryto u nas anemię. Warto, by to warzywo znalazło się w naszym jadłospisie również dlatego, że opóźnia procesy utraty pamięci i przeciwdziała postępowi choroby Alzheimera. Chroni też przed chorobą Parkinsona. Można też szpinakiem wspomagać leczenie chorób trzustki, stanów zapalnych przewodu pokarmowego i zwyrodnień siatkówki. Powinny po niego sięgać osoby z nadwagą, otyłością i nadciśnieniem tętniczym.
Przejdź do następnego slajdu ------>
IV i III MIEJSCE: Burak i boćwina
4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)
Buraki to warzywo nie do przecenienia o licznych właściwościach prozdrowotnych ze względu na bogactwo witamin oraz składników mineralnych. Zawierają potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, kobalt, cynk, witaminy A, C i B1, a także kwas foliowy, który zapobiega wapnieniu naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność naszego organizmu. Niedobór tego kwasu może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i bezsenność. Ma on także dobry wpływ na naszą urodę – regeneruje matowe włosy, zapobiega przedwczesnej siwiźnie, wzmacnia łamliwe paznokcie.
Dzięki zawartości kobaltu buraki są cennym warzywem przy leczeniu anemii – jest on niezbędny do tworzenia czerwonych ciałek krwi. Buraki są również zalecane przy schorzeniach gastrologicznych, bo zawierają dużo błonnika i ułatwiają trawienie.
3. Boćwina czyli burak liściowy (surowa, gotowana)
Przejdź do następnego slajdu ------>
II i I MIEJSCE: Kapusta pekińska i rukiew wodna
2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana)
Jest bogatym źródłem witaminy C, K oraz A, a także folianów, pirydoksyny, wapnia, potasu i żelaza. Wzmacnia nasze zęby, kości, włosy, skórę, oczy i paznokcie. Należy do warzyw krzyżowych, podobnie jak brokuły czy jarmuż. Charakteryzują się one zbliżonym składem substancji bioaktywnych, które wykazują dobrze udokumentowane działanie prozdrowotne.
1. Rukiew wodna (surowa, gotowana)
Według naukowców z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji, rukiew ma najsilniejsze właściwości przeciwnowotworowe oraz zapobiegające chorobom cywilizacyjnym (ze względu na zawartość przeciwutleniaczy). Zmniejsza stres, reguluje przemianę materii, oczyszcza krew, zwalcza wirusy, grzyby i bakterie, działa nawilżająco na płuca i gardło, odżywia również komórki ciała, poprawia krzepliwość. Spłyca zmarszczki, wyrównuje koloryt skóry. Poprawia stan włosów i paznokci. Można ją sobie wyhodować na parapecie lub na balkonie.