Oto 20 najzdrowszych warzyw według naukowców. Zobacz, które warzywa koniecznie powinny zaleźć się na twoim talerzu

MIKO
Co jakiś czas powstają listy najzdrowszych produktów, które powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu. Takie listy tworzą przeważnie dietetycy i naukowcy, zajmujący się walorami odżywczymi tego, co spożywamy. Listę 20 najzdrowszych warzyw świata sporządzili też amerykańcy naukowcy William Paterson University. Po przebadaniu kilkudziesięciu roślin jadalnych Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) ogłosiło, których z nich nie powinno zabraknąć w naszym menu. Zobacz czy je jesz --->
Co jakiś czas powstają listy najzdrowszych produktów, które powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu. Takie listy tworzą przeważnie dietetycy i naukowcy, zajmujący się walorami odżywczymi tego, co spożywamy. Listę 20 najzdrowszych warzyw świata sporządzili też amerykańcy naukowcy William Paterson University. Po przebadaniu kilkudziesięciu roślin jadalnych Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) ogłosiło, których z nich nie powinno zabraknąć w naszym menu. Zobacz czy je jesz --->Pixabay
Co jakiś czas powstają listy najzdrowszych produktów, które powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu. Takie listy tworzą przeważnie dietetycy i naukowcy, zajmujący się walorami odżywczymi tego, co spożywamy. Listę 20 najzdrowszych warzyw świata sporządzili też amerykańcy naukowcy William Paterson University. Po przebadaniu kilkudziesięciu roślin jadalnych Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) ogłosiło, których z nich nie powinno zabraknąć w naszym menu. Zobacz, czy je jesz.

Listę skonstruowano badając w warzywach zawartość i gęstość 17 składników odżywczych i witamin, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i redukcję nadciśnienia. Znalazły się na niej m.in.: witamina A, B6, B12, C, D, E i K, białka pokarmowe, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, tiamina, żelazo, wapń, cynk i potas.

W badaniach nie brano pod uwagę trudno weryfikowalnych składników, na przykład polifenoli czy flawonidów. Taki dobór "klucza" wyeliminował więc z listy wiele warzyw powszechnie uznanych za bardzo zdrowe.

Mimo to, warto wiedzieć jakie warzywa powinny się znaleźć na naszym talerzu. A do nich dodać te, które za wartościowe uznano z innych powodów oraz te, które sami lubimy. Bo bez warzyw zdrowej i smacznej kuchni po prostu nie ma.

Zobacz listę 20 najzdrowszych warzyw:

Zobacz skutki uboczne popularnych leków - kliknij tutaj lub przesuń zdjęcie --->Wiele osób obawia się szczepionki na koronawirusa, słysząc o możliwych skutkach ubocznych. Tymczasem nawet popularne leki dostępne bez recepty, które wiele osób zażywa regularnie, mogą powodować wiele znacznie gorszych działań niepożądanych takich jak krwiste wymioty, toksyczne martwicze oddzielanie się naskórka, omdlenia, zaburzenia rytmu serca, itp. Zobacz także: Te leki warto mieć w apteczce na wypadek COVID

Prawie każdy bierze te leki, ale mało kto zna możliwe skutki...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet