Listę skonstruowano badając w warzywach zawartość i gęstość 17 składników odżywczych i witamin, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i redukcję nadciśnienia. Znalazły się na niej m.in.: witamina A, B6, B12, C, D, E i K, białka pokarmowe, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, tiamina, żelazo, wapń, cynk i potas.
W badaniach nie brano pod uwagę trudno weryfikowalnych składników, na przykład polifenoli czy flawonidów. Taki dobór "klucza" wyeliminował więc z listy wiele warzyw powszechnie uznanych za bardzo zdrowe.
Mimo to, warto wiedzieć jakie warzywa powinny się znaleźć na naszym talerzu. A do nich dodać te, które za wartościowe uznano z innych powodów oraz te, które sami lubimy. Bo bez warzyw zdrowej i smacznej kuchni po prostu nie ma.
Zobacz listę 20 najzdrowszych warzyw:
Kobieta
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Cichopek i Kurzajewski chcą żyć jak milionerzy. Zamieszkają w PAŁACU wartym fortunę
- Lekarze zakazali odwiedzania Kozidrak nawet najbliższej rodzinie. Znamy nowe fakty
- Bosacka mówi o swoim nowym ukochanym! Przekazała też radosną nowinę
- Wszyscy zobaczyli rozmiar spodni Maryli! Krawcowa poszerza jej ubrania?