1/12
Co jakiś czas powstają listy najzdrowszych produktów, które...
fot. Pixabay

Co jakiś czas powstają listy najzdrowszych produktów, które powinniśmy włączyć do naszego jadłospisu. Takie listy tworzą przeważnie dietetycy i naukowcy, zajmujący się walorami odżywczymi tego, co spożywamy. Listę 20 najzdrowszych warzyw świata sporządzili też amerykańcy naukowcy William Paterson University. Po przebadaniu kilkudziesięciu roślin jadalnych Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (Centers for Disease Control) ogłosiło, których z nich nie powinno zabraknąć w naszym menu.

Zobacz czy je jesz --->

2/12
Listę skonstruowano badając w warzywach zawartość i gęstość...
fot. Pixabay

Listę skonstruowano badając w warzywach zawartość i gęstość 17 składników odżywczych i witamin, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za mające największy wpływ na spowalnianie rozwoju nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób serca i redukcję nadciśnienia. Znalazły się na niej m.in.: witamina A, B6, B12, C, D, E i K, białka pokarmowe, kwas foliowy, ryboflawina, niacyna, tiamina, żelazo, wapń, cynk i potas. W badaniach nie brano pod uwagę trudno weryfikowalnych składników, na przykład polifenoli czy flawonidów. Taki dobór "klucza" wyeliminował więc z listy wiele warzyw powszechnie uznanych za bardzo zdrowe. Mimo to, warto wiedzieć jakie warzywa powinny się znaleźć na naszym talerzu. A do nich dodać te, które za wartościowe uznano z innych powodów oraz te, które sami lubimy. Bo bez warzyw zdrowej i smacznej kuchni po prostu nie ma.

Zobacz listę 20 najzdrowszych warzyw ------->

3/12
20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)...
fot. Pixabay

XX i XIX MIEJSCE: Dynia i brokuł

20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona)
Miąższ bogaty jest w wodę i błonnik. Pobudza trawienie, ale także wiąże toksyny i eliminuje je z organizmu. Enzymy odciążają trzustkę, która może produkować mniejszą liczbę enzymów rozkładających tłuszcze. Sok z dyni zawiera wiele witamin i składników mineralnych, miedzi, żelaza, magnezu, potasu. Bardzo zdrowe są również nasiona dyni. W ok. 45 proc. składają się one z wysokowartościowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do oddychania komórkowego, budowy ścian komórkowych, transportu cholesterolu, czynności gruczołów, dla skóry i błon śluzowych. Pestki dyni zawierają dużo kwasów nukleinowych, które odmładzają i naprawiają komórki organizmu, zapewniając ich zdrowszy wzrost oraz prawie wszystkie mikroelementy, wiele witamin i wyjątkowo dużą ilość cennego fosforu, niezbędnego do pozyskiwania energii komórek organizmu. Mają też dużo cynku i lecytyny wspomagającej pamięć.
Choć szybko syci, dynia ma bardzo mało kalorii – 27 kcal w 100 g miąższu.
Podsumowując: dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, odciążając trzustkę, pomaga w dolegliwościach nerek i działa uspokajająco.

19. Brokuł (surowy, gotowany, pieczony)
Brokuły zawierają dużo witaminy C – mało kto wie, że więcej niż na przykład pomarańcze. Warzywa te wzmacniają stawy i sprawiają, że są one bardziej elastyczne. A wszystko to właśnie m.in. dzięki dużej zawartości witaminy C, która jest niezbędna do wytwarzania kolagenu budującego chrząstkę, poprawiającego stan tkanki łącznej i odpowiadającego za kondycję stawów i ścięgien. Brokuły zawierają też witaminę B2, luteinę i zeaksantynę – substancje, które zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem. Mogą m.in. zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Są również bogate w wapń, który wzmocni nasze kości i zęby oraz w żelazo i potas, które biorą udział w budowaniu czerwonych krwinek. Cukrzycy powinni po nie sięgać nie tylko ze względu na niski indeks glikemiczny. Brokuły mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego u chorych na cukrzycę, którzy są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na rozwój tych chorób niż inni pacjenci. Swoje wyjątkowe właściwości warzywa te zawdzięczają sulforafanowi, który pobudza wytwarzanie enzymu chroniącego naczynia krwionośne i pozwalającego im się regenerować. Zawierają też chrom, którego współdziałanie z insuliną zapewnia zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Brokuły są również skarbnicą potasu. Dzięki niemu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej, a efektem jest spadek ciśnienia. Warzywa te zawierają też dużo błonnika i są niskokaloryczne, a wobec tego mogą być doskonałym składnikiem diet odchudzających – 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Ich błonnik wypełnia żołądek, na długo dając uczucie sytości i zapobiegając podjadaniu. Nie powinny być jednak głównym składnikiem diety odchudzającej, ponieważ, podobnie jak inne warzywa kapustne, powodują wzdęcia.

Przejdź do następnego slajdu ------>

4/12
18. Rukola (surowa)...
fot. Pixabay

XVIII i XVII MIEJSCE: Rukola i papryka

18. Rukola (surowa)
Bogata w witaminy K, A, C i witaminy z grupy B. Zawiera także dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu (od kilku do kilkunastu procent dziennego zapotrzebowania), a także błonnika. Jest nisko kaloryczna.

17. Papryka meksykańska (surowa, gotowana, smażona)
Ma działanie antynowotworowe, obniża ciśnienie i pomaga schudnąć. Zawarta w niej kapsaicyna zmusza nasz organizm do produkcji ciepła, a dzięki temu spalamy tłuszcz.

Przejdź do następnego slajdu ------>

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024

Tak się urządziła Luna. Zobacz, jak mieszka córka milionera i gwiazda Eurowizji 2024

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym

AKTUALIZACJA
Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym

Zobacz również

Tak wyglądała przed 30-tu laty! Małgorzata Pieczyńska niemal się nie zmieniła

Tak wyglądała przed 30-tu laty! Małgorzata Pieczyńska niemal się nie zmieniła

Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym

AKTUALIZACJA
Prezydent i pierwsza dama rozdali flagi państwowe na Placu Zamkowym