XVI i XV MIEJSCE: Mlecz i jarmuż
16. Liście mleczu (surowe, gotowane)
Mniszek lekarski oczyszcza z toksyn; ma właściwości uspokajające, bo zawiera dużo magnezu; wspomaga odchudzanie i walkę z anemią.
15. Jarmuż (surowy, gotowany, smażony)
Działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest znakomitym źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe, zapobiega guzom piersi, chroni przed promieniami UV i wrzodami żołądka.
Przejdź do następnego slajdu ------>
XIV i XIII MIEJSCE: Szczypior i endywia
14. Szczypior
Ostrość smaku i zapach nadają mu związki siarki o leczniczych właściwościach – zbawienne dla naszych włosów i paznokci, pobudzają także apetyt i ułatwiają trawienie.
13. Endywia (surowa, gotowana, smażona)
Spokrewniona z cykorią i sałatą. Uspokaja nasz system nerwowy; sprzyja zdrowej cerze, włosom i paznokciom.
Przejdź do następnego slajdu ------>
XII i XI MIEJSCE: Liście gorczycy i czarna rzepa
12. Liście gorczycy (surowe, gotowane)
Dorzuca się je do sałatek lub gotuje na parze. Mają działanie wzmacniające, oczyszczające; pobudzają apetyt.
11. Rzepa czarna (surowa)
Ma wiele walorów odżywczych i leczniczych: działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wspomaga leczenie kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobóli. Jest prawdziwą bombą witaminową. Rozjaśnia cerę, wzmacnia włosy, oczyszcza wątrobę, podnosi odporność.
Przejdź do następnego slajdu ------>
X i IX MIEJSCE: Kapusta i sałata rzymska
10. Kapusta (surowa, gotowana, kiszona)
Popularna kapusta to warzywo o bardzo wysokich walorach odżywczych i dietetycznych. Dzięki swojej niskokaloryczności (jej 100 g ma zaledwie 40 kcal) wykorzystywana jest w rozmaitych dietach odchudzających. Podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o działaniu antyrakowym. Świeża jest bogatym źródłem witaminy C oraz, już w mniejszych ilościach, witamin A, B1, B2, PP, a także składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo. Zawiera również ważne dla naszego zdrowia składniki odżywcze, takie jak: białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik.
9. Sałata rzymska (surowa, smażona)
Zawiera luteinę chroniącą oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, witaminy A, C i z grupy B oraz kwas foliowy – szczególnie ważny podczas ciąży.
Przejdź do następnego slajdu ------>