5/12
16. Liście mleczu (surowe, gotowane)...
fot. Pixabay

XVI i XV MIEJSCE: Mlecz i jarmuż

16. Liście mleczu (surowe, gotowane)
Mniszek lekarski oczyszcza z toksyn; ma właściwości uspokajające, bo zawiera dużo magnezu; wspomaga odchudzanie i walkę z anemią.

15. Jarmuż (surowy, gotowany, smażony)
Działa przeciwnowotworowo i antybakteryjnie. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest znakomitym źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe, zapobiega guzom piersi, chroni przed promieniami UV i wrzodami żołądka.

Przejdź do następnego slajdu ------>

6/12
14. Szczypior...
fot. Pixabay

XIV i XIII MIEJSCE: Szczypior i endywia

14. Szczypior
Ostrość smaku i zapach nadają mu związki siarki o leczniczych właściwościach – zbawienne dla naszych włosów i paznokci, pobudzają także apetyt i ułatwiają trawienie.

13. Endywia (surowa, gotowana, smażona)
Spokrewniona z cykorią i sałatą. Uspokaja nasz system nerwowy; sprzyja zdrowej cerze, włosom i paznokciom.

Przejdź do następnego slajdu ------>

7/12
12. Liście gorczycy (surowe, gotowane)...
fot. Pixabay

XII i XI MIEJSCE: Liście gorczycy i czarna rzepa

12. Liście gorczycy (surowe, gotowane)
Dorzuca się je do sałatek lub gotuje na parze. Mają działanie wzmacniające, oczyszczające; pobudzają apetyt.

11. Rzepa czarna (surowa)
Ma wiele walorów odżywczych i leczniczych: działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, wspomaga leczenie kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobóli. Jest prawdziwą bombą witaminową. Rozjaśnia cerę, wzmacnia włosy, oczyszcza wątrobę, podnosi odporność.

Przejdź do następnego slajdu ------>

8/12
10. Kapusta (surowa, gotowana, kiszona)...
fot. Pixabay

X i IX MIEJSCE: Kapusta i sałata rzymska

10. Kapusta (surowa, gotowana, kiszona)
Popularna kapusta to warzywo o bardzo wysokich walorach odżywczych i dietetycznych. Dzięki swojej niskokaloryczności (jej 100 g ma zaledwie 40 kcal) wykorzystywana jest w rozmaitych dietach odchudzających. Podobnie jak inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o działaniu antyrakowym. Świeża jest bogatym źródłem witaminy C oraz, już w mniejszych ilościach, witamin A, B1, B2, PP, a także składników mineralnych takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo. Zawiera również ważne dla naszego zdrowia składniki odżywcze, takie jak: białko, tłuszcze, węglowodany i błonnik.

9. Sałata rzymska (surowa, smażona)
Zawiera luteinę chroniącą oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, witaminy A, C i z grupy B oraz kwas foliowy – szczególnie ważny podczas ciąży.

Przejdź do następnego slajdu ------>

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Co teraz robi Agnieszka Maciąg? Znana modelka zmieniła swoje życie

Co teraz robi Agnieszka Maciąg? Znana modelka zmieniła swoje życie

Luna nie wystąpi w finale Eurowizji 2024. Zobaczcie, jak wyglądała Polka ZDJĘCIA

Luna nie wystąpi w finale Eurowizji 2024. Zobaczcie, jak wyglądała Polka ZDJĘCIA

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

Zobacz również

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

To nie ta sama osoba! Tak Laluna wyglądała 17 lat temu. „Królowa życia” szokuje

"Więcej niż pasja". 98-latek prowadzi warsztat nieprzerwanie od II wojny światowej!

TYLKO U NAS
"Więcej niż pasja". 98-latek prowadzi warsztat nieprzerwanie od II wojny światowej!