Potrawy wigilijne. Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej [PRZEPIS]

mad
Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej.
Prosty przepis na kutię wigilijną nieco inaczej.
Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Zobaczcie nieco inny niż tradycyjny przepis na wigilijną kutię.

Potrawy wigilijne – kutia. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.

Składniki

  • 150 g maku
  • 200 g (2 torebki) kaszy jęczmiennej pęczak (np. Halina)
  • ok. 5 łyżek płynnego miodu
  • ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • łyżka masła

Wykonanie
Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
Przed podaniem przechowywać w lodówce.

Źródło: Agencja TVN

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet