Potrawy wigilijne – kutia. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników – zbóż, bakalii, orzechów i miodu. Szybciej przygotujemy ją wybierając w miejsce pszenicy kaszę jęczmienną pęczak.
Składniki
- 150 g maku
- 200 g (2 torebki) kaszy jęczmiennej pęczak (np. Halina)
- ok. 5 łyżek płynnego miodu
- ok. 250 g ulubionych bakalii (rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele)
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- łyżka masła
Wykonanie
Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Źródło: Agencja TVN