Zdrowe kremy orzechowe i czekoladowe
Słoiczek najbardziej popularnego kremu orzechowo-czekoladowego zawiera aż 56 g cukru na 100 g produktu. Przygotowując samodzielnie kremy orzechowe, czekoladowe czy owocowe, kontrolujemy ilość dodawanego cukru. Dzięki temu unikniemy sytuacji, w której połowę słoika stanowi czysty cukier.
Jeśli nie czujemy się na siłach, aby własnoręcznie przygotować taki krem, warto poszukać na rynku niewielkich manufaktur, które zajmują się produkcją zdrowych smarowideł. Część z nich oferuje kremy składające się w 100 proc. z orzechów, inne oferują ciekawe połączenia, np. owoców z czekoladą.
Własnoręczne wypieki
Jeśli przetwory to nie nasz konik, albo nie udało nam się w tym sezonie przygotować niczego, co nadawałoby się na podarunek, warto posiłkować się zakupem gotowych łakoci. Możemy upiec i udekorować pierniki lub kupić oryginalny wypiek u sprawdzonego sprzedawcy.
Przygotowując domowe wypieki, możemy zadbać o zdrowszy skład ciasta – np. w pierniczkach cukier da się zastąpić miodem, a przyprawami korzennymi dodamy wypiekom walorów zdrowotnych. Gotowe ciasteczka można zapakować do ładnej puszki, która będzie praktycznym wykończeniem prezentu.
Płynne złoto
Właściwości zdrowotne miodu są szczególnie doceniane w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej zapadamy na infekcje. Badania naukowe udowadniają, że łagodzi on objawy infekcji górnego układu oddechowego, takie jak kaszel, katar i ból gardła.
Jeśli zależy nam na oryginalnym prezencie, warto poszukać nietypowego miodu. Rodzime pasieki mają w swojej ofercie bardzo wiele różnych odmian, m.in. miód faceliowy wspomagający organizm przy problemach żołądkowych lub lekko kwaskowaty miód fasolowy, wpływający pozytywnie na pracę układu krążenia.
Przetwory przygotowane wg rodzinnych receptur
Prezent dla mamy? Konfitura przygotowana według rodzinnego przepisu albo nalewka z jarzębiny rosnącej w przydomowym ogródku, z pewnością będę zaskakującym i docenionym podarunkiem.