Jaki smakowity podarunek wręczyć w święta?
Własnoręcznie przygotowane smakołyki to prezenty, których wartości nie da się przecenić. Można podarować je jako samodzielny upominek lub potraktować jako dodatek do prezentu. Zobacz na kolejnych slajdach, czym można obdarować bliskich.
Domowe przetwory – jakie mają zalety?
Dlaczego domowe przetwory są zdrowsze od sklepowych? Ponieważ w pełni kontrolujemy ich skład. Znamy pochodzenie warzyw i owoców, których używamy oraz sami decydujemy o tym, co dodajemy do słoika. A przede wszystkim unikamy zbędnych konserwantów.
Własnoręczne przygotowywanie dżemów czy powideł pozwala na zmniejszenie zawartości cukru w przetworach lub na zupełną rezygnację ze słodzenia owoców. Przygotowując wytrawne weki, możemy natomiast kontrolować ilość dodawanej soli.
Oryginalne nalewki – o czym warto pamiętać?
Nalewki z tarniny, owoców derenia, jarzębiny czy dzikiej róży to rarytasy, które ciężko znaleźć na sklepowej półce. Oryginalny trunek w ozdobnej karafce lub butelce to prezent, który z pewnością wyróżni się na tle kupnych upominków.
Opisując nalewkę, warto podać szacowaną zawartość alkoholu oraz dołączyć krótki opis właściwości owoców, z których powstała. Trunek przyrządzony z suszonych owoców śliwki tarniny działa m.in. przeciwzapalnie, a nalewka z jarzębiny wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
Lato w butelce – soki i syropy
Dla osób, które nie gustują w alkoholu albo nie mogą go pić, świetnym podarunkiem jest sok lub syrop owocowy. Wybierając rodzaj podarku, warto poznać ulubione owoce obdarowywanego, a jeśli ofiarowujemy go komuś bliskiemu, możemy wziąć pod uwagę jego schorzenia.
Najbardziej uniwersalnym prezentem będzie syrop z malin, który powinien przydać się każdemu, w szczególności w okresie obniżonej odporności. To świetny dodatek do zimowych herbat, będący prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów.