9 z 11
Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W...

8. Marynowanie

Do marynowania grzybów używamy jedynie ich kapeluszy. W przeciwieństwie do suszenia - przy marynowaniu wybieramy najmniejsze okazy. Czyścimy grzyby jak do spożycia, a następnie gotujemy krótko w osolonej wodzie. Równolegle przygotowujemy zalewę octową. W tym celu zagotowujemy w garnku:

> 1 szklankę octu
> 3 szklanki wody
> 1 łyżkę soli
> 3 łyżki cukru
> pokrojoną drobno cebulę
> 2 liście laurowe
> 3 ziarna ziela angielskiego
> 8 ziaren pieprzu
> ew. 2 łyżeczki gorczycy

Podgotowane grzybki wkładamy do słoików i zalewamy wywarem octowym.

10 z 11
Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką...

9. Ciesz się grzybami - ale z umiarem!

Grzyby to produkt ciężkostrawny - ze względu na wysoką zawartość chityny. Nie powinny spożywać ich osoby cierpiące na dolegliwości związane z układem pokarmowym, a także osoby starsze i dzieci poniżej 6 roku życia.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Zobacz również

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Co za kolory i kroje! Tak aktorki „Na dobre i na złe” podążają za jesiennymi trendami

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Polecamy

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

One mają do czynienia ze śmiercią na co dzień. Jak wygląda praca ze zwłokami?

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Szalony przegląd butów na Gali Kobieta Roku Glamour. Od szpilek po...gumowce

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy

Sukienka jesienna do pracy i na spotkanie na mieście. Trendy, które noszą gwiazdy