Ciasto bezglutenowe serowe z truskawkami
Składniki
mąka bezglutenowa - 2 szklanki
proszek do pieczenia bezglutenowy - 2 łyżeczki
mleko - 50 mililitrów
cukier - 150 gramów
twaróg - 150 gramów
jajko - 1 sztuka
truskawki - 400 gramów
cukier trzcinowy do posypania - 1 szczypta
kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
Wykonanie
1. Kostkę do pieczenia Kasia odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku.
2. Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną Kasią.
3. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj.
4. Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto.
5. Formę o wymiarach 22x28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto.
6. Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180 stopniach.
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
Składniki
mąka bezglutenowa - 2 szklanki
kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
drożdże - 25 gramów
jajka - 1 sztuka
żółtka - 1 sztuka
cukier - 125 gramów
mleko - 100 mililitrów
owoce - 300 gramów
kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
mąka kukurydziana - 2 łyżki
cukier - 2 łyżki
Wykonanie
1. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.
2. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
3. Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.
4. Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.
5. Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.
6. Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.
Bezglutenowe ciasto z marchewką
Składniki
kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
mąka ryżowa - 100 gramów
skrobia kukurydziana - 100 gramów
zmielone migdały - 150 gramów
cukier – 0,6 szklanki
jajko - 4 sztuki
bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
starta marchewka - 250 gramów
Wykonanie
1. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę.
3. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 40 minut.
5. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny.
6. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.