SweetTARGI 2017 w Katowicach: najpiękniejsze torty, ciasta i desery ZDJĘCIA Dzisiaj bijemy rekord

MAO
SweetTARGI 2017 w Katowicach: zobaczcie najpiękniejsze tory, ciasta i desery lodowe
SweetTARGI 2017 w Katowicach: zobaczcie najpiękniejsze tory, ciasta i desery lodowe Lucyna Nenow
Najnowsze światowe trendy w cukiernictwie, lodziarstwie i piekarnictwie można było poznać w sobotę i niedzielę, 25 i 26 w Katowicach na VIII Targach Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich. SweetTARGi 2017 odbywają się też w poniedziałek, 27 marca. W poniedziałek bijemy rekord z udziałem dzieci i młodzieży na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych. SweetTARGI przyciągnęły do Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach tłumy wystawców z całej Polski i amatorów słodkości z różnych miast regionu. Zobaczcie najpiękniejsze tory, ciasta i desery lodowe!

SweetTARGI Katowice w Katowicach

Na scenie głównej targów, przy wielkanocnym stole, gościli śląscy mistrzowie. Przy dobrej kawie o tradycjach rodzinnych opowiadali Emilia Kristof, Tadeusz Bączkowicz oraz Krzysztof Wysłucha. W niedzielę gośćmi byli: biopiekarz Bogdan Smolorz, Anna Berezowska oraz Tomasz Nowak, dla których tradycja jest punktem wyjścia do tworzenia nowej jakości. Spotkania poprowadzili śląscy cukiernicy ze Sweet Team Poland: Renata Martyna i Łukasz Wylenżek.

SweetTARGI 2017: sugarcrafting, czyli torty w stylu angielskim
Atrakcji podczas SweetTARGÓW 2017 nie brakowało. Sugarcrafterka, czyli specjalistka, która zdobi tory masy cukrową (w tzw. stylu angielskim) Kinga Jakimowicz i cukiernik Paweł Górny stworzyli wspólną dekorację z masy cukrowej i czekolady plastycznej. Technolodzy Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski przełamali z kolei standardy w deserach lodowych. Krzysztof Polok i Wojciech Makselon zaprezentowali zaś techniki kuchni molekularnej w cukiernictwie. W sztukę tworzenia modnych hybryd wciągnęła Maria Łapa, a Dominika Muchalska zdradziła swój sposób na „legalne” słodycze.

Podczas VIII Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich była też strefa sugercraftingu. Można było dowiedzieć się więcej o zasadach pracy z masami cukrowymi, technikach barwienia i układu kolorystycznego tortów piętrowych czy zastosowaniu czekolady plastycznej jako materiału dekoracyjnego tortów. Eksperci, którzy zdobienie tortów w stylu angielskim opanowali do perfekcji mówili też o technikach wykonywania dekoracji przy użyciu form silikowanych oraz o tym, jak zrobić tort 3D.

SweetTARGI 2017: pokazy baristów i rekord w dekorowaniu babeczek
Na SweetTARGach 2017 był też Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla Szkół „Zdrowo – smacznie – artystycznie”. Prawdziwą ucztę dla miłośników kawy zapewnili bariści uczestniczący w Mistrzostwach Polski Baristów oraz Coffee in Good Spirit.

W poniedziałek, 27 marca na targach ma zostać pobity rekord z udziałem dzieci i młodzieży na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet