Ciasteczka karnawałowe Ani Starmach
Składniki:
200 g mąki tortowej
200 g mąki krupczatki
200 g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 żółtka
1 laska wanilii
1 szczypta cynamonu
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
konfitura malinowa
konfitura z pomarańczy
cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, ulepić kulkę i schładzać w lodówce.
Po godzinie ciasto rozwałkować, wycinać mniejsze i większe kółka, ich brzegi ponacinać.
Mniejsze kółka położyć na środkach większych kółek, docisnąć, aby zlepić dwie warstwy.
Na środek nałożyć łyżeczkę wybranej konfitury, brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajem.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 st. C.
Po wystudzeniu posypać róże odrobiną cukru pudru.
Źródło: aniastarmach.pl
Sałatka sylwestrowa Magdy Gessler
Sałatka z mortadelą
Składniki:
0,5 kg ziemniaków,
25 dag ogórków kiszonych lub konserwowych,
25 dag mortadeli,
2 łyżki majonezu,
łyżeczka musztardy,
duża cebula,
2 łyżki marynaty z ogórków,
sól,
czarny pieprz świeżo mielony,
szczypior,
2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki oczyścić dokładnie pod bieżącą wodą i gotować w mundurkach.
Ogórki oraz mortadelę pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i posiekać w drobne piórka.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i ostudzić. Skropić marynatą z ogórków oraz posypać solą i pieprzem. Kroić w kostkę. Dodać ogórki, mortadelę oraz cebulę.
Majonez połączyć z musztardą i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Tak przygotowany sos wlać do sałatki i dokładnie mieszać. Posypać oczyszczonym i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Źródło: beszamel.se.pl
Smażone grzybki według Roberta Makłowicza
Składniki:
100 g suszonych prawdziwków (samych kapeluszy)
1 jajko
1 szklanka mleka
Mąka pszenna
Masło
Olej
Sól
Pieprz
Zalać grzyby mlekiem i moczyć je przez całą noc.
Kolejnego dnia dodać do nich odrobinę wody i gotować, aż zmiękną.
Odsączyć ugotowane prawdziwki, posolić je i popieprzyć.
Grzyby obtaczać w mące, jajku i bułce tartej.
Usmażyć grzyby na maśle z obu stron, aż będą miały złoty kolor.
źródło: newsu.gotujmy.pl
Dip z ciecierzycy Karola Okrasy
Składniki:
240 g ciecierzycy
60 g suszonych pomidorów w całości
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 limonki
10 g ziaren sezamu
ok. 130 ml oliwy z oliwek
sól
mielony biały pieprz
1/2 ostrej czerwonej papryki
Przygotowanie:
2 ząbki czosnku rozgnieść. Ciecierzycę wraz z częścią soku przesypać do pojemnika miksera, dodać suszone pomidory i czosnek.
Wszystko doprawić sokiem z 1/2 limonki, miksować na gładką i jednolitą masę, dodać oliwę z oliwek (ok. 80 ml), niewielką ilość soli i białego pieprzu, miksować.
Na suchą patelnię wsypać ziarna sezamu i prażyć na jasnozłoty kolor. Do dipu ponownie dodać odrobinę soli, pieprzu i znów miksować.
Jeśli konsystencja dipu nie jest zadowalająca, dodać oliwę z suszonych pomidorów, następnie dodać część ziaren sezamu z patelni i mieszać.
Źródło: kuchnialidla.pl