E171 – Dwutlenek tytanu
To biały barwnik używany nie tylko w żywności (zwłaszcza w gumach do żucia, cukierkach, lukrach itp.), ale również w opakowaniach do żywności, lekach i suplementach diety oraz kosmetykach, m.in. pastach do zębów i kremów z filtrem UV.
Coraz szersze zastosowanie znajduje postać dwutlenku tytanu sproszkowana do wielkości nanocząstek (skala pojedynczych atomów i cząsteczek), które mają możliwość swobodnego przenikania przez nabłonek jelit. W ten sposób wywołują silne reakcje zapalne, uszkadzają komórki oraz są stopniowo gromadzone się w organizmie. Sprzyja to chorobom zapalnym jelit i nasileniu tych istniejących, m.in. przy wrzodziejącym jelicie grubym czy jelicie drażliwym. Nanocząsteczki są też wiązane przez bakterie występujące w przewodzie pokarmowym, przez co chorobotwórcze drobnoustroje mogą być słabiej wykrywalne dla układu odpornościowego.
Dodatki do żywności
Nie wszystkie dodatki do żywności to nienaturalne związki. Wiele z nich jest nawet codziennie spożywane z nieprzetworzonymi produktami. Warto więc sprawdzać, jaki związek kryje się pod danym numerem „E”.
Tym trują nas producenci żywności. Sprawdź, które dodatki „E” mogą szkodzić
O szkodliwym działaniu dodatków do żywności mówi się znacznie mniej – warto więc wiedzieć, których unikać.