Soba z marchwią, zielonym groszkiem fasolką i ostrym sosem
Makaron gryczany soba gotuj przez 5 minut we wrzątku, a gotowy wymieszaj ze słupkami z marchwi, krótko podgotowanym zielonym groszkiem i zieloną fasolką szparagową. Całość dania dopełni siekana kolendra lub natka z pietruszki, prażone nasiona sezamowe i ostry sos chili.
Brokułowo-dyniowo-szpinakowa lasagne
Lekko podgotowane, półtwarde płaty lasagne, umieszczaj na przemiennie w naczyniu żaroodpornym kolejno z gęstym ziołowym sosem pomidorowym, puree z pieczonej dyni, blanszowanym szpinakiem wymieszanym z ricottą oraz puree z pieczonego buraka. Wierzch możesz posypać tartą mozzarellą, a następnie zapiecz w piekarniku do momentu apetycznego zarumienienia się wierzchu potrawy.
Conchiglioni faszerowane serem ricotta i szpinakiem zapieczone w pomidorowym sosie
Muszle wrzucaj na wrzątek pojedynczo i gotuj przez połowę zalecanego przez producenta czasu. Delikatnie wyjmij conchiglioni i za pomocą łyżeczki, nadziej ricottą wymieszaną z blanszowanym szpinakiem z dodatkiem pieprzu, czosnku i soli. Do żaroodpornego naczynia wlej passatę pomidorową, którą warto doprawić aromatyczną suszoną bazylią, oregano i czosnkiem. W sosie delikatnie umieszczaj nadziewane muszelki. Zapiecz w piekarniku, aż passata odpowiednio się zredukuje.
Farfalle z zielonym bazyliowym pesto i pomidorkami koktajlowymi
Kształtne kokardki ugotuj w wodzie na pół twardo. Świeże liście bazylii zerwane z krzaczka, czosnek, orzechy nerkowca oraz oliwę, dokładnie zblenduj za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe farfalle wymieszaj z dwiema łyżkami zielonego pesto, następnie wyłóż na talerz posypany zieleniną. Całe danie ozdób czerwonymi połówkami koktajlowych pomidorków.