Makaron gryczany ze smażonym tofu, marchwią i czarnym sezamem
Makaron soba ugotuj przez kilka minut we wrzątku. Wędzone tofu pokrój w cienkie plasterki i podsmaż na odrobinie oleju rzepakowego, by zarumienić sojowy ser. Przygotowane tofu wyłóż na ugotowany makaron, dodaj słupki marchewkowe, czarny sezam i posyp zieleniną - najlepiej kolendrą lub natką pietruszki. Dla wzmocnienia smaku warto skorzystać z sosu sojowego wymieszanego ze świeżo tartym imbirem.
Makaron ryżowy z warzywami w sosie Teriyaki
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzej olej i dodawaj stopniowo posiekaną marchew, cebulę, pora, papryczkę chili, imbir oraz czosnek. Podsmaż wszystko 7 minut. Następnie dodaj kapustę pekińską oraz szczypiorek. Całość wymieszaj i duś jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wymieszaj z makaronem i dodaj sos Teriyaki. Podawaj posypane ziarnami sezamu.
Makaron z brokułami, szpinakiem i serem camembert
Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej pół łyżeczki masła, dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę. Następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę dymkę oraz szpinak. Całość mieszaj ok. 5 minut, po czym dodaj ser camembert. W tym czasie ugotuj al dente różyczki brokułu. Do szpinaku dodaj makaron i brokuły. Całość dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną, wymieszaj i podawaj posypane ziarnami słonecznika.