Blog Misa Mocy to strona poświęcona przepisom wegańskim, bezglutenowym i bez użycia cukru. Ewa Ługowska podaje tu przepisy na dania główne, zupy, wypieki, desery i okolicznościowe przekąski. Jej receptury są kolorowe i soczyste. Na blogu znajdują się też wskazówki, jak nie marnować jedzenia oraz porady dotyczące ekologii.
Misa Mocy
Jadłonomia to blog Marty Dymek, który w 2013 roku otrzymał wyróżnienie Kulinarnego Bloga Roku. Od tego czasu Marta wydała trzy książki, a każda z nich miała liczne dodruki. Pierwsza, „Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan”, pokazuje, jak wydobyć pełnię smaku ze znanych bulw, warzyw korzeniowych i kasz. Druga publikacja, „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, poświęcona była egzotycznym produktom i przygotowywaniu ich w domowym zaciszu. Trzecia książka, „Jadłonomia po polsku”, dotyczyła tradycyjnych posiłków znanych z kuchni polskiej. Przepisy z jej bloga stały się dla wielu osób powodem do eksperymentowania z nieznanymi dotąd smakami lub pomijanymi częściami warzyw.
Jadłonomia
Alicja Rokicka to twórczyni bloga Wegan Nerd i autorka książek. Jej ostatnia publikacja, „Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska”, dotyczy dań w wegańskim wydaniu. Wegan nerd to jeden z najpopularniejszych i najczęściej wyróżnianych blogów poświęconych kuchni roślinnej. Prezentowane tam przepisy są łatwe w przygotowaniu, szybkie i w niecodzienny sposób łączą składniki. Na przykład świętomarcińska fasola z gruszką i żurawiną wygląda obłędnie. Na blogu można znaleźć przepisy na dania główne, desery i na przysmaki od święta. Uwaga! Patrząc na te zdjęcia, zrobicie się głodni.
Wegan Nerd
Paweł Ochman tworzy blog Weganon. Kolejne miejsce w sieci, które nie korzysta z mięsa, ryb i produktów odzwierzęcych. Autor zapewnia, że jego przepisy są kolorowe, sezonowe i tanie. Do swoich przepisów nie dodaje cukru. Od czasu do czasu korzysta jedynie z naturalnych zamienników. Na blogu znajdziecie mnóstwo receptur na wegańskie desery, w tym żydowskie rogaliki rugelach. Przygotowywanie słodkości to jedna z pasji Pawła Ochmana. Jej efekt można zobaczyć w książce „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”. Blog wyróżnia się też interpretacją regionalnych dań kuchni polskiej w wegańskiej odsłonie.