TOP 7 blogów wege, które trzeba znać. Dzięki tym blogerom uzależnisz się od tofu

Anna Daniluk
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych specjalizująca się w kuchni wegańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.
Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych specjalizująca się w kuchni wegańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Wojciech Matusik/PolskaPress
Kuchnie wegetariańska i wegańska stają się coraz bardziej popularne. Składniki do wyczarowania roślinnych dań są łatwo dostępne. Zebraliśmy listę TOP 7 blogów, które warto znać. Znalazła się zarówno Marta Dymek z Jadłonomii, prekursorka mody na wegańskie przepisy, Alicja Rokicka z Wegan Nerd, jak i Roślinna Baza, najnowsza inicjatywa, promująca dania kuchni roślinnej. Przekonajcie się, że jedzenie większej ilości warzyw, owoców i kasz może być wyśmienitym nawykiem.

Kuchnia wegetariańska i wegańska to nie tylko moda. Coraz więcej osób przechodzi na dietę roślinną alb przynajmniej ogranicza spożycie mięsa. Wtedy można nazwać ich fleksitarianami, ze względu na elastyczne podejście do potraw wegetariańskich. Zainteresowanie taką kuchnią pojawia się głównie z trzech powodów.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć galerię

Pierwszy z nich to chęć przejścia na zdrowszy styl życia. Często są to zalecenia lekarskie, aby ograniczyć spożycie tłustego mięsa, soli i cukru. Drugi powód to miłość do zwierząt i świadomość tego, jak wygląda przemysł hodowlany. Wtedy często następuje całkowita rezygnacja z jedzenia mięsa lub dopuszczenie do spożycia tylko określonych ryb. Trzeci powód to potrzeba życia w duchu ekologii. Warto też sięgać po przepisy kuchni wegańskiej z powodu tradycji – często są to ciekawe receptury, które przekazały nam nasze mamy czy babcie. I do tego smaczne dania na każdą kieszeń!

- Każda kuchnia ma w sobie poupychane wegetariańskie potrawy – mówiła popularna blogerka Marta Dymek w rozmowie z naszym dziennikarzem. – To pokazuje, że gotowanie bez mięsa jest czymś starym jak świat. Spójrzmy na kuchnię polską, o której mówi się, z czym się nie zgadzam, że jest kuchnią bardzo „mięsną”. Na pierwszy rzut oka widzimy, że można wymienić tu takie potrawy jak barszcz z uszkami, który jest wegański, kapustę z grzybami, kompot, kisiel, mnóstwo potraw, o których nie myślimy nawet, że są wegańskie.

Te sprzęty pomogą Ci przyrządzić pyszne dania!

Materiały promocyjne partnera

Chęć ograniczenia spożycia mięsa sprawia, że wzrasta zainteresowanie kuchnią roślinną. Alicja Rokicka, Marta Dymek czy Ewa Ługowska dzielą się swoją pasją, przepisami i radami w internecie.

Zobacz TOP 7 blogów, które zachęcają do zwrócenia uwagi na wegańskie i wegetariańskie dania!

Przesuwaj zdjęcia strzałkami

Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych specjalizująca się w kuchni wegańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.

TOP 7 blogów wege, które trzeba znać. Dzięki tym blogerom uz...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet