Jagna Niedzielska poleca przepisy na potrawy zero waste. „Wegepasztet, że szok” i rollsy z chałwą podbiją Wasze serca

Katarzyna Puczyńska
Jagna Niedzielska jest znaną kucharką i propagatorką nurtu zero waste w Polsce. Zobacz fotografie poleconych przez nią potraw w nowej książce „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej". Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem
Jagna Niedzielska jest znaną kucharką i propagatorką nurtu zero waste w Polsce. Zobacz fotografie poleconych przez nią potraw w nowej książce „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej". Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem materiały prasowe udostępnione przez wydawnictwo ZNAK Koncept
- Chodzi po prostu o to, by odżywiać się w sposób korzystny zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska - podkreśla Jagna Niedzielska we wstępie do swojej nowej książkiu „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej". Znana kucharka i propagatorka idei „zero weste" w Polsce zdradza nam cztery przepisy na potrawy, w tym na wegepasztet i słodkie rollsy z chałwą.

Spis treści

Jagna Niedzielska propagatorka nurtu zero waste

Jagna Niedzielska jest kucharką i propagatorką idei „zero waste”. Znana jest także z programów kulinarnych „Jagna Niedzielska kuchnia bez resztek” oraz „Widelcem po mapie” na kanale Kuchnia +. Swoimi poradami na temat ekologicznej, zdrowej kuchni bez marnowania jedzenia dzieli się w swoich książkach oraz programach kulinarnych, a także podczas prowadzonych przez siebie warsztatów i webinarów.

- W Polsce wyrzuca się 4,8 mln ton żywności rocznie. Za blisko 3 mln ton odpowiadamy my, zwykli i niezwykli konsumenci. Dlaczego niezwykli? Bo mamy moc sprawczą, żeby ograniczyć marnowanie jedzenia - podkreśla Jagna Niedzielska we wstępie do swojej nowej książki „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej"

Kucharka zachęca do właściwego planowania zakupów i przechowywania żywności, a także wykorzystywania produktów całościowo, by zminimalizować straty. Gotowanie w stylu „zero waste" (bez strat) to m.in. ograniczenie odpadów i zanieczyszczenia środowiska, bardziej świadoma konsumpcja, a także mniejsze wydatki na żywność. Jagna Niedzielska proponuje kuchnię ekologiczną i tzw. „dietę bez metki".

- Dieta bez metki to taki styl żywienia, który nie jest określony przez żadną z diet, na przykład wegańską, wegetariańską czy fleksitariańską. Chodzi po prostu o to, by odżywiać się w sposób korzystny, zarówno dla naszego zdrowia, jak i dla środowiska - podkreśla Jagna Niedzielska.

Mamy dla Ciebie cztery przepisy Jagny Niedzielskiej na pyszne i ekologiczne potrawy

Przepis na śniadaniowe jajka w jogurcie i chili

(porcja dla dwóch osób)

Składniki:

  • 400 mililitrów jogurtu greckiego lub naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 2–4 jajka ekologiczne
  • 50 gramów masła
  • płatki chili lub inna ulubiona ostra przyprawa
  • koperek szczypiorek
  • sól

Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!

Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie:

  1. Jogurt wymieszaj z odrobiną oliwy i czosnkiem posiekanym lub startym na tarce na małych oczkach.
  2. Następnie w garnku średniej wielkości zagotuj wodę z octem i za pomocą łyżki zrób w niej wir. W środek wiru wbij jajka (zrób tak z każdym pojedynczo) i gotuj około 3 minut każde. Po ugotowaniu każdego jajka osobno wyjmij je łyżką cedzakową.
  3. W tym czasie rozpuść w rondelku masło z chili i szczyptą soli, tak żeby masło zrobiło się delikatnie brązowe. 4.Na talerz wyłóż jogurt, na to jajka, podlej masłem i posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.

Przepis na „taki wegepasztet, że szok"

„Taki wegepasztet, że szok”- To tytuł adekwatny do smaku. Lubię mieć w lodówce jakiś wegepasztet, bo jest idealną pastą do kanapek i sycącym dodatkiem
„Taki wegepasztet, że szok”

- To tytuł adekwatny do smaku. Lubię mieć w lodówce jakiś wegepasztet, bo jest idealną pastą do kanapek i sycącym dodatkiem do nich. Nie jest ciężki, a przyprawy wznoszą go na kolejny kulinarny poziom - podkreśla Jagna Niedzielska materiały prasowe udostępnione przez wydawnictwo ZNAK Koncept

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 gramów suszonych grzybów, namoczonych we wrzątku i odcedzonych
  • 6 suszonych pomidorów
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 3 liście laurowe
  • sól

Przygotowanie:

  1. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Obficie posól i dodaj szklankę wody. Duś pod przykryciem na małej mocy kuchenki. Co jakiś czas sprawdzaj, czy woda nie wyparowała i czy nie trzeba jej dolać. Gotuj tak długo, aż warzywa będą całkowicie miękkie, powinno to być 10–15 minut.
  2. Warzywa zblenduj z grzybami, suszonymi pomidorami i kaszą jaglaną. Masę wymieszaj z wędzoną papryką, koncentratem pomidorowym i bułką tartą.
  3. Przenieś masę do małej keksówki, wygładź i uklep, a na wierzchu połóż listki laurowe.
  4. Piecz przez mniej więcej 75 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C i z parą, czyli wylej na blachę kilkucentymetrową warstwę wody, żeby parowała podczas pieczenia.
  5. Wegepasztet najlepszy będzie po wystudzeniu, następnego dnia.

Przepis na krokiety z pieczarkami i ziemniakami z kopą ziół

(porcja na ok. 10 sztuk)

Składniki na naleśniki:

  • 1 litr napoju owsianego lub innego roślinnego
  • 2 jajka
  • około 1 szklanki mąki pszennej
  • sól

Przygotowanie naleśników:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, tak żeby powstała masa o konsystencji lejącej się śmietany, następnie odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej porządnie patelnię pokrytą teflonem (możesz patelnię delikatnie wysmarować tłuszczem) i smaż naleśniki z dwóch stron.

Składniki na farsz:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 gramów pieczarek
  • 6 średniej wielkości ziemniaków, ugotowanych i utłuczonych
  • pęczek dowolnych ziół
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 2 łyżki masła do smażenia (opcjonalnie)

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Przygotowanie farszu i krokietów:

  1. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy lub oleju do smażenia. Dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, po kilku minutach dorzuć starte na tarce na grubych oczkach pieczarki. Smaż na małej mocy kuchenki około 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaj utłuczone ziemniaki, posiekane drobno zioła, sporo pieprzu oraz w razie potrzeby sól.
  3. Farsz ostudź, następnie wypełnij naleśniki gotowym farszem tak jak krokiety i smaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Jeśli chcesz, możesz je też obtoczyć w jajku i w bułce.

Przepis na słodkie rollsy z chałwą

(porcja na ok. 8 sztuk)

- Chyba minęłam się z drożdżowym powołaniem. To kolejny genialny przepis! Aż brak słów. Powiem więc tylko tyle, że podczas pieczenia chałwa zamienia się w pyszny i słodki krem. Musicie tego spróbować! - zachęca Jagna Niedzielska.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżeczka soli
  • 4 łyżki cukru
  • 7 gramów suszonych drożdży
  • 70 gramów rozpuszczonego masła około
  • 250 mililitrów napoju roślinnego
  • 200 gramów chałwy
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
  2. Masło rozpuść tak, żeby bulgotało, a w kuchni było słychać jego skwierczenie.
  3. Do masła wlej napój roślinny, tak żeby ciecz była ciepła, ale nie gorąca. Uwaga: będzie pięknie pachnieć, aż oczy zrobią się maślane.
  4. Mąkę z resztą suchych składników wymieszaj z masłem i napojem. Zagnieć zwarte i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, na przykład pod pierzynę. Zostaw na mniej więcej 1 1/2 godziny.
  5. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj na grubość około 1 1/2 centymetra, następnie hojnie posyp pokruszoną chałwą. Posyp tylko jedną stronę, następnie zwiń ciasto w rulon. Podziel rulon na 8 części za pomocą noża.
  6. Ułóż ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180°C przez 20–25 minut. Możesz przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem, żeby pięknie się błyszczały po upieczeniu.

Przejdź do galerii i zobacz zdjęcia polecanych przepisów oraz posty z Instagrama Jagny Niedzielskiej. Kliknij w zdjęcie!

Jagna Niedzielska jest znaną kucharką i propagatorką nurtu zero waste w Polsce. Zobacz fotografie poleconych przez nią potraw w nowej książce „Ekologiczna kuchnia Jagny Niedzielskiej". Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem

Jagna Niedzielska poleca przepisy na potrawy zero waste. „We...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet