Alicja Rokicka to jedna z popularniejszych blogerek kulinarnych specjalizująca się w kuchni wegańskiej. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię.
Blogerka Marta Dymek na Targach Książki w 2017 r. w Warszawie
Najmłodsza inicjatywa, szerząca wiedzę i dzieląca się wegetariańskimi inspiracjami to Roślinna Baza. Paulina Lis, Karolina Paciorek i Maja Jaworowska tworzą miejsce, które poświęcone jest roślinnemu gotowaniu. W głównej mierze zajmują się tworzeniem kulinarnych e-booków. Jednak na stronie znajdziecie pakiet darmowych przepisów, które stanowią przedsmak ich propozycji. Roślinną Bazę warto także śledzić na Instagramie. To codzienna porcja pomysłów na gotowanie na bazie roślin. Znajdziecie tu przepisy, np. na leniwe crumble czy chrupkie tofu na patyku.
Roślinna Baza
Skoro mowa o niemarnowaniu żywności, to polecamy zapoznać się z działaniami Jagny Niedzielskiej. To popularna mistrzyni kuchni i znana aktywistka, która edukuje innych w duchu zero waste. Jej przepisy wykorzystują nieoczywiste części warzyw lub polecają użycie produktów, których nie trzeba jeszcze wyrzucać. Na stronie znajdują się również rady dotyczące przechowywania żywności i sprzątania lodówki. Ponadto Jagna Niedzielska jest prowadzącą programy kulinarne i autorką książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia”.