Wielkanocne babki, mazurki, keksy i ciastka. Jak wybrać dobre foremki i blachy do wypieków na Wielkanoc?

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Wielkanocne babki i inne słodkości to kluczowe elementy świątecznego menu. Zobacz, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wypieków na Wielkanoc. Zajrzyj do naszej galerii, a może w niej znajdziesz inspiracje na pomysłowe wielkanocne słodkości. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Wielkanocne babki i inne słodkości to kluczowe elementy świątecznego menu. Zobacz, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wypieków na Wielkanoc. Zajrzyj do naszej galerii, a może w niej znajdziesz inspiracje na pomysłowe wielkanocne słodkości. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 123RF
W czym najlepiej upiec babki, mazurki, serniki i inne słodkości na Wielkanoc? Podpowiadamy, jakie formy i blachy do pieczenia warto wybrać do wielkanocnych wypieków, aby pięknie i smakowicie prezentowały się na świątecznym stole.

Spis treści

Wielkanocne babki. Jaka foremka do wypieku pięknej babki na Wielkanoc?

Nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjne wielkanocnej babki – drożdżowej, piaskowej lub majonezowej. Możemy je upiec w standardowej blaszce (z dziurką lub bez) w klasycznym kształcie albo wybrać kompaktowe foremki do babek w wersji mini, które doskonale się sprawdzą w wielkanocnym koszyczku ze święconką. Warto jednak spróbować zerwać z rutyną i zaopatrzyć się w niekonwencjonalne foremki do babek w wielkanocnym kształcie m.in. baranka, kurczaka czy jaja. Mogą być one wykonana m.in. ze stali lub z silikonu.

Jak udekorować stół na Wielkanoc? Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole

Jak udekorować stół na Wielkanoc? Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole

Co powinno się znaleźć na stole na Wielkanoc? To jeden z najważniejszych elementów, który warto zaplanować jeszcze przed świętami. Elegancko nakryty stół na Wielkanoc może stanowić niezwykłą oprawę ty...

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska

Mazurki i tarty na Wielkanoc. Zobacz, w czym najlepiej je upiec

Kto z nas nie lubi pysznych mazurków oraz wielkanocnych tart w wersji na słodko i słono. Kuszą one gości na pięknie udekorowanych stołach w czasie Wielkanocy. Nie powinno więc w okresie przedświątecznych przygotowań zabraknąć w kuchni form do mazurków i tart. Bez nich wykonanie tych niezwykłych przysmaków nie ma prawa się udać. Jak rozpoznać takie kuchenne akcesorium? Jego cechą charakterystyczną jest niski zaledwie kilkucentymetrowy, karbowany rant. Tego typu formy są najczęściej wykonane z silikonu lub stali nierdzewnej.

Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:

Warto zdecydować się na funkcjonalną foremkę do tart i mazurków z wyjmowanym dnem, dzięki czemu zabezpieczymy się przed pokruszeniem spodu wypieku podczas serwowania go na świąteczny stół.

Mamy do wybory m.in. formy:

  • prostokątne,
  • okrągłe,
  • kwadratowe,
  • owalne,
  • w kształcie serca.
4 przepisy na pyszne sałatki na Wielkanoc – z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i wege

4 przepisy na pyszne sałatki na Wielkanoc – z jajkami, kurczakiem, tuńczykiem i wege

Sałatki wielkanocne to ulubione dania Polaków na świąteczne śniadanie. Poznaj kilka sprawdzonych przepisów na sałatki na Wielkanoc, które nie tylko pięknie wyglądają, ale także wspaniale smakują. Spra...

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska

Świąteczne mufinki i ciastka – foremki w wielkanocnych kształtach

Jeśli chcemy wykonać nietuzinkowe wypieki, warto pomyśleć o zakupie niebanalnych foremek w wielkanocnych kształtach. Oryginalne świąteczne ciastka, udekorowane lukrem i kolorowymi jadalnymi ozdobami mogą stać się niezwykłą ozdobą wielkanocnego stołu oraz są dobrym pomysłem na unikalny prezent dla bliskich z okazji wielkanocnego zajączka.

W sklepach możemy znaleźć m.in.

  • foremki pojedyncze (tzw. wykrawacze) – w wielkanocnych kształtach (m.in.zająca, królika, jajka, baranka, motyla), wykonane z tworzywa sztucznego i stali, które pozwalają przygotować świąteczne ciastka. Mają cienki, delikatnie ostry brzeg, który ułatwia wykrawanie kształtów. Drugi brzeg jest szerszy, by łatwo można było trzymać ją w dłoni;
  • formy na kilka ciastek – w jednej foremce umieszczonych jest kilka wgłębień w różnych kształtach, np. dwa zające, jeden kwiatek i trzy kurczaki lub takich samych (np. sześć króliczków, kwiatków czy serc). Możemy więc w niej wykonać kilka mufinek wielkanocnych jednocześnie.
Ile waży szklanka mąki, a ile łyżeczka cukru? Poznaj przeliczniki miar kuchennych!

Ile waży szklanka mąki, a ile łyżeczka cukru? Poznaj przeliczniki miar kuchennych!

Ile waży szklanka mąki, a jak odróżnić łyżkę stołową od łyżeczki? Jaka jest prawidłowa pojemność szklanki, skoro w domu mamy duże i małe naczynia tego typu? Miłośnicy gotowania często zadają sobie to ...

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska

Keks na Wielkanoc – do pieczenia wybierz keksówkę lub prostokątną blachę

Pyszny keks wypełnionym bakaliami to nie lada gratka dla miłośników wielkanocnych słodkości. Pieczemy go w tzw. keksówce, foremce z żaroodpornego szkła, silikonu, kamionki lub blachy w kształcie prostokąta. To bardzo uniwersalne akcesorium, bo możemy w nim przygotować również m.in. smakowity wielkanocny pasztet, aromatyczna pieczeń czy piernik na miodzie.

Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:

Czas na domowe wypieki!

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dom i nieruchomości

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet