Spis treści
Wielkanocne babki. Jaka foremka do wypieku pięknej babki na Wielkanoc?
Nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjne wielkanocnej babki – drożdżowej, piaskowej lub majonezowej. Możemy je upiec w standardowej blaszce (z dziurką lub bez) w klasycznym kształcie albo wybrać kompaktowe foremki do babek w wersji mini, które doskonale się sprawdzą w wielkanocnym koszyczku ze święconką. Warto jednak spróbować zerwać z rutyną i zaopatrzyć się w niekonwencjonalne foremki do babek w wielkanocnym kształcie m.in. baranka, kurczaka czy jaja. Mogą być one wykonana m.in. ze stali lub z silikonu.
Mazurki i tarty na Wielkanoc. Zobacz, w czym najlepiej je upiec
Kto z nas nie lubi pysznych mazurków oraz wielkanocnych tart w wersji na słodko i słono. Kuszą one gości na pięknie udekorowanych stołach w czasie Wielkanocy. Nie powinno więc w okresie przedświątecznych przygotowań zabraknąć w kuchni form do mazurków i tart. Bez nich wykonanie tych niezwykłych przysmaków nie ma prawa się udać. Jak rozpoznać takie kuchenne akcesorium? Jego cechą charakterystyczną jest niski zaledwie kilkucentymetrowy, karbowany rant. Tego typu formy są najczęściej wykonane z silikonu lub stali nierdzewnej.
Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:
Warto zdecydować się na funkcjonalną foremkę do tart i mazurków z wyjmowanym dnem, dzięki czemu zabezpieczymy się przed pokruszeniem spodu wypieku podczas serwowania go na świąteczny stół.
Mamy do wybory m.in. formy:
- prostokątne,
- okrągłe,
- kwadratowe,
- owalne,
- w kształcie serca.
Świąteczne mufinki i ciastka – foremki w wielkanocnych kształtach
Jeśli chcemy wykonać nietuzinkowe wypieki, warto pomyśleć o zakupie niebanalnych foremek w wielkanocnych kształtach. Oryginalne świąteczne ciastka, udekorowane lukrem i kolorowymi jadalnymi ozdobami mogą stać się niezwykłą ozdobą wielkanocnego stołu oraz są dobrym pomysłem na unikalny prezent dla bliskich z okazji wielkanocnego zajączka.
W sklepach możemy znaleźć m.in.
- foremki pojedyncze (tzw. wykrawacze) – w wielkanocnych kształtach (m.in.zająca, królika, jajka, baranka, motyla), wykonane z tworzywa sztucznego i stali, które pozwalają przygotować świąteczne ciastka. Mają cienki, delikatnie ostry brzeg, który ułatwia wykrawanie kształtów. Drugi brzeg jest szerszy, by łatwo można było trzymać ją w dłoni;
- formy na kilka ciastek – w jednej foremce umieszczonych jest kilka wgłębień w różnych kształtach, np. dwa zające, jeden kwiatek i trzy kurczaki lub takich samych (np. sześć króliczków, kwiatków czy serc). Możemy więc w niej wykonać kilka mufinek wielkanocnych jednocześnie.
Keks na Wielkanoc – do pieczenia wybierz keksówkę lub prostokątną blachę
Pyszny keks wypełnionym bakaliami to nie lada gratka dla miłośników wielkanocnych słodkości. Pieczemy go w tzw. keksówce, foremce z żaroodpornego szkła, silikonu, kamionki lub blachy w kształcie prostokąta. To bardzo uniwersalne akcesorium, bo możemy w nim przygotować również m.in. smakowity wielkanocny pasztet, aromatyczna pieczeń czy piernik na miodzie.
Zajrzyj do naszej galerii z pomysłowymi foremkami do wypiekania wielkanocnych słodkości:
Czas na domowe wypieki!
Dom i nieruchomości
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wielki powrót Ireny Santor na salony! Wszyscy patrzyli tylko na nią | ZDJĘCIA
- Pogrzeb Jadwigi Barańskiej w USA. Poruszające sceny na cmentarzu | ZDJĘCIA
- Gojdź ocenił nową twarz Edyty Górniak. Wali prosto z mostu: "Niech zmieni lekarza!"
- Na górze paryski szyk, a na dole… Nie uwierzycie w to, jak Iza Kuna wyszła na ulicę!