Nie wyrzucaj skórki mandarynki do kosza
Poznaj nietypowe zastosowanie skórek mandarynek, a już nigdy nie wyrzucisz ich do kosza.
Mandarynki to przepyszne i pięknie pachnące owoce. W okresie zimowych są chętnie zjadane przez dzieci i dorosłych. Skórki mandarynek można sprytnie wykorzystać na kilka sposobów. Jak je poznacie, to z pewnością ich już nie będziecie wyrzucać!
Skórka mandarynki jako syrop na przeziębienie
W okresie jesienno – zimowym idealnie sprawdzi się syrop ze skórki mandarynki. Aby go przygotować, trzeba dokładnie umyć ją, aby pozbyć się wszelkich zabrudzeń i konserwantów. Następnie zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i odstawić na kilka dni. Cukier można opcjonalnie zastąpić miodem i dodatkowo dodać starty imbir. Po upływie tego czasu, kiedy już skórka puści swoje soki, gotowy syrop przelać do butelki i pić po jednej łyżeczce na dzień. Mikstura działa również przeciwbólowo i może być stosowana u dzieci.
Nalewka ze skórki mandarynki
Nalewka ze skórek mandarynek sprawdzi się u dorosłych w pierwszych objawach przeziębienia. Do jej zrobienia będzie potrzebne 50 g startej skórki z mandarynki i około 200 ml alkoholu 40%. Skórki należy zalać przygotowanym alkoholem, przykryć i odstawić w ciemne miejsce na około tydzień czasu. Taka nalewka ma działanie rozgrzewające, wzmacniające i łagodzące stany zapalne. Zalecana dzienna dawka to jedna łyżeczka.