Zostań baristą we własnym domu – test Sage Barista Express Impress

Materiał informacyjny Sage
Finowie oficjalnie świętują w ciągu dnia czas na kawę, Włosi mają swoje sjestę, a Irlandczycy wolą kawę z procentami – rytuałów picia kawy jest wiele i niezależnie od tego, który jest ci najbliższy, spraw, aby była to wyjątkowa chwila w ciągu dnia. Od teraz możesz stać się perfekcyjnym baristą w domowym zaciszu za sprawą Sage Barista Express Impress.

Coraz częściej zwracamy uwagę na źródło i pochodzenie ziaren kawy. Oczekujemy najwyższej jakości, ale także zwracamy szczególną uwagę na proces jej pozyskiwania. Nurt tzw. kawy trzeciej fali - 3rd wave coffee jest coraz popularniejszy także w Polsce.

Jednak wbrew pozorom dobrej jakości kawa to nie wszystko. To, co istotne i niezbędne, to uzyskanie odpowiedniego ciśnienia parzenia w odpowiednim czasie. Niskie ciśnienie podczas wstępnego parzenia powoduje, że zmielona kawa na sicie nasiąka niewielką ilością wody, a późniejsza ekstrakcja przy pełnym ciśnieniu pozwala uzyskać pyszną i zbilansowaną w smaku kawę. Sage Barista Express Impress to sprzęt, który pozwoli uzyskać znakomity smak kawy. To bardziej zaawansowana konstrukcja, przypominająca miniaturową wersję profesjonalnych, ekspresów, które znamy z ulubionych kawiarni.

Wyjątkowy design

Nowoczesne kuchnie lubią proste rozwiązania. Taki właśnie jest ekspres Sage Barista Express Impress. Obudowa wykonana głównie z wysokiej jakości szczotkowanej stali w naturalnym odcieniu z pewnością nada naszemu wnętrzu elegancji. Prosty, minimalistyczny design ekspresu sprawia, że z łatwością znajdzie doskonałe miejsce w naszej kuchni.

Pierwsze wrażenie jakie robi ekspres to nie wszystko. Warto zrobić focus na detale, które sprawiają, że ekspres wyróżnia się na tle konkurencji. Podświetlane na niebiesko przyciski, chromowane elementy, uszczelniony zbiornik na kawę, który świetnie utrzymuje świeżość ziaren oraz prosty i intuicyjny panel sterowania – to wszystko sprawia, że z przyjemnością przygotujemy kawę idealną.

Łatwość obsługi

Pora przejść do testowania Barista Express Impress od Sage Appliances, kultowej australijskiej marki, która niedawno wkroczyła do Polski. To co szczególnie ucieszy użytkowników to intuicyjność i przyjazność w obsłudze. Precyzyjne ubijanie kawy sprawia, że pokochają go przede wszystkim entuzjaści czystej kuchni, bez okruszków. Sprzęt wyróżnia się automatycznym ubijakiem, który ubija kawę z naciskiem 10 kg. Po dociśnięciu kawy, ubijak przesuwa się o 7 stopni, w celu wypolerowania krążka kawowego. Zaparzanie kawy odbywa się dwustopniowo, z procesem preinfuzji, a następnie ekstrakcji przy ciśnieniu 9 barów.

Barista Expres Impress to zdecydowanie urządzenie dla miłośników espresso i dobrej czarnej kawy. Pozwala on na przyrządzenie kawy z maksymalnie 19 g mielonych ziaren, co daje około 36-44 ml esencji. Co więcej mamy możliwość zaprogramowania własnych objętości kawy za pomocą przycisków na panelu, jednak nie przekroczy to 120 ml. Samo espresso wyróżnia się gęstością, intensywnością i grubą pianką. Kluczowe jest korzystanie z odpowiedniego sita – w zestawie znajdują się cztery różne rodzaje, w zależności używanej przez nas kawy.

Zestaw kompletny

Aby w pełni cieszyć się ze znakomitej jakości, jaką daje nam Sage Barista Express Impress warto zapoznać się z pełną zawartością zestawu. W opakowaniu, oprócz ekspresu, znajdziemy cztery sitka (dwa z podwójnym dnem i dwa z pojedynczym dnem) przeznaczone dla różnych rodzajów kaw, dostępne w wersji na 1 i 2 filiżanki. Do zestawu dołączono również porządny, stalowy dzbanek o pojemności 480 ml, który służy do spieniania mleka.

Ponadto otrzymujemy również narzędzie do wyrównywania kawy Razor oraz zestaw środków czyszczących, w skład, którego wchodzą dwie tabletki czyszczące i saszetka proszku odkamieniającego. Producent dostarcza także niezbędne narzędzia do konserwacji ekspresu, takie jak klucz imbusowy, szczotkę do czyszczenia i dysk czyszczący. Przydatna będzie również tabela parzenia zawarta w instrukcji obsługi. Wskazuje ona, jak różne parametry wpływają na smak kawy: zbyt długa ekstrakcja powoduje gorzki smak, równomierna ekstrakcja daje optymalne rezultaty, natomiast zbyt krótka ekstrakcja prowadzi do nierozwiniętego smaku i kwasowości.

Sage zadbało o to, aby wybierając ich sprzęt, użytkownik nie musiał martwić się o nic więcej. Dostajemy zatem kompletny zestaw, który pozwoli nam zadbać odpowiednio o czyszczenie, konserwację oraz prawidłowe użytkowanie sprzętu, który dzięki temu posłuży nam na długie lata.

Więcej informacji: Sage Barista Express Impress.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zostań baristą we własnym domu – test Sage Barista Express Impress - Strona Kuchni

Wróć na stronakobiet.pl Strona Kobiet